Vogel dagboek 2021

—————————————————————————————————————————————————-

Maart 2021

—————————————————————————————————————————————————-

9 Maart – Werk in uitvoering

Vandaag even in Groningen geweest, eerst naar de vloeivelden van de oude Suikerfabriek, hier zitten tegenwoordig veel soorten eenden. En dat is altijd leuk om te zien, vandaag Nonnetjes, Wilde Eenden, Smienten, Krakeenden, Kuifeenden en een Krooneend gezien. Ook kwam ik daar nog een Heggemus tegen. Daarna even gekeken bij de Slechtvalken op het Gasunie gebouw en dat was toch wel genieten. Toen ik aan kwam lopen vanuit het stadspark zag ik al een Slechtvalk boven op het gebouw zitten. Toen nog niet wetende dat dit het vrouwtje was. Toen zij zich wat draaide kwam ineens om het gebouw heen gevlogen het mannetje aan vliegen en was de paring een feit. Toen de daad klaar was vloog het mannetje weer weg en bleef het vrouwtje weer alleen achter boven op het gebouw.

Slechtvalken

—————————————————————————————————————————————————-

8 Maart – Zwarte Spechten

Vanmorgen een paartje Zwarte Spechten gevolgd om te kijken of ze al met nest bouw bezig zijn. Druk waren ze wel, continu naar elkaar roepen. Mannetje zat eerst vlakbij en vloog uiteindelijk ver weg in een boomtop toen er een Buizerd bij hem kwam zitten. Het vrouwtje kwam ik iets later tegen en ook mooi dichtbij. Tot op eens bijna het hele bos stil was en zeker de Zwarte Spechten, toen ik omhoog keek zag ik de boosdoener al, een Havik in de lucht.

Zwarte Specht

—————————————————————————————————————————————————-

6 Maart – Toch nog Ransuil

Ik had er eigenlijk niet meer op gerekend om nog ergens een te zien deze maanden, want meestal zie je Ransuilen vaker in de herfst en Winter. Maar er zaten nog ergens drie in een boom die vogelmaatje Mariska wist te vinden. Dus met zijn tweeën er heen. En toch nog weer mooie foto’s kunnen maken.

Ransuil

—————————————————————————————————————————————————-

1 Maart – Eindelijk

Toen Amanda klaar was met haar online lessen besloten we om even in Haren(Gr) te gaan kijken. Hier was een Oehoe gemeld de grootste uil van Nederland. Maar toen wij de straat inreden zagen we al dat het geen Oehoe was maar een Ransuil. Nu is iedere uil natuurlijk leuk om te zien en zeker overdag. Omdat we niet ver van Onnen af zaten besloten we naar de Onnerpolder te rijden waar heel ganzen zaten. Maar helaas konden wij de twee Roodhalsganzen niet vinden. Maar uiteindelijk hadden we toch nog geluk. Want we wisten dat er bij Tusschenwater Patrijzen waren gezien. Maar tot vandaag lukte het niet om ze te zien. Inderdaad tot vandaag want het geluk was nu met ons. Eindelijk zagen we een Patrijs, eerst ver van ons vandaag, en later een die wat dichter bij ons stond maar nog wel op redelijke grote afstand.

Patrijs

—————————————————————————————————————————————————-

Februari 2021

—————————————————————————————————————————————————-

28 Februari – Veel mist

Ondanks de mist ben ik er vanmorgen toch op uit gegaan. Maar uiteindelijk maar weinig gezien. Toch was er een Torenvalk die wel even wilde poseren voor de camera. Doorweekt van de mist bleef hij mooi naast de auto op een paaltje zitten. En dat levert dan toch ook wel weer leuke plaatjes op.

Torenvalk

—————————————————————————————————————————————————-

27 Februari – Kraanvogels

Vaak omdat wij geen echte strenge winters meer hebben blijven er wel een paar Kraanvogels achter in het Fochteloërveen. Maar de afgelopen dagen waren er weer grote groepen te zien daar. Dus vandaag maar even kijken en ik vond een groep van iets meer dan 10 vogels. Het geluid alleen al is zeer bijzonder vind ik zelf en het zien van deze statige vogel is al helemaal mooi. Maar alles in de vogelwereld is betrekkelijk want toen Amanda met haar vriendin en moeder een uur later daar kwamen waren de kraanvogels alweer gevlogen.

Kraanvogels

—————————————————————————————————————————————————-

25 Februari – Beesterzwaag

In Beesterzwaag zijn twee mensen die in een stuk openbaar bos een voerplek aangelegd hebben, met de nodige regels opgelegd door hun. Natuurlijk zijn er weinig die daar wat mee doen want het blijft tenslotte een openbaar bos. Gezien de corona regels ging het wel redelijk goed want de mensen die er waren hielden aardig goed afstand van elkaar. Maar er zijn aardig wat vogels daar te zien die je natuurlijk als je even goed zoekt ook wel elders in het bos kunt vinden natuurlijk. Maar goed soms moet je als fotograaf ook eens voor het gemak gaan. Vaak komen er wel Eekhoorns vlakbij en laten de Middelste Bonte Specht, Appelvink, Zwarte Mees en andere soorten vogels zich wel zien. En omdat wij vaak wel op tijd er zijn, gaan we weer weg als het te druk wordt.

Middelste Bonte Specht

—————————————————————————————————————————————————-

23 Februari – weer niet

Vandaag ging de reis naar het Drents Friese Wold op zoek naar Barmsijsjes, een wintergast uit het hoge noorden, die vaak mee vliegt met groepen Sijsjes. Helaas geen Barmsijsjes gezien maar wel Sijsjes en Veldleeuweriken. En met name de Veldleeuweriken hadden het er maar druk mee. Maar ook de Sijsjes zijn een mooie verschijning en er zaten een paar mannetjes tussen die heel mooi vel geel waren.

Sijsje (man)

—————————————————————————————————————————————————-

21 Februari – rondje Drenthe

Amanda en ik zelf zijn vanmorgen al op tijd vertrokken richting de Sallandsche Heuvelrug in de hoop betere foto’s te kunnen maken van de Korhoen. Helaas zat het ons niet mee, want we hebben er een gehoord maar helaas niet gezien. Dus terug naar onze eigen provincie in de hoop wat andere vogels te zien. En dat lukte wel, twee verschillende uilen gezien, de Bosuil en een Steenuil. De Steenuil waren we al een paar keer langs geweest en niet gezien, maar vandaag zat hij op zijn bekende schoorsteen lekker van de zon te genieten.

Steenuil

—————————————————————————————————————————————————-

14 Februari – bijzondere vogel

Met Amanda samen op zoek geweest naar een Ringsnaveleend maar helaas zat die er niet meer, maar er zwommen daar wel twee Zwarte Zwanen. En die zijn ook altijd leuk om tegen te komen. Terwijl we onderweg naar huis zijn belt moeders de vrouw dat ze vanmiddag wel naar het Lauwersmeer wil. Prima zijn toch al op weg naar huis. En dat was maar goed ook want toen wij bijna rond waren kwamen we op een plek waar wat mensen foto’s stonden te maken van de rietkraag. En terwijl ik met mijn camera in de hand uitstapt zegt iemand al, er zit daar een Waterral. De Waterral is normaal een zeer schuwe vogel maar door het ijs en sneeuw wat er nu is, komen ze uit de dekking om voedsel te zoeken. Dus zijn we erg blij dat we deze vogel een keer zien.

waterral

—————————————————————————————————————————————————-

10 Februari – Sterrebos

Zolang het blad van de bomen af is ben ik nog wel te vinden in de bossen in onze gemeente. En vandaag even weer naar het Sterrebos geweest. Helaas was de Waterspreeuw alweer vertrokken maar kwam wel een andere verrassende vogel tegen. Er zat namelijk in het Lieverschediep een Brilduiker, een eenden soort die normaal op grote wateren te vinden is in de wintermaanden. maar misschien door het slechte weer van de afgelopen dagen hier is gaan schuilen. In ieder geval een erg mooie eenden soort.

Brilduiker

—————————————————————————————————————————————————-

9 Februari – haven Leek

Vandaag even met de meiden in leek gekeken bij de haven. En het was verrassend wat er nog . Veel Kuifeenden, maar ook de Indische gans zat er, of eigenlijk stond op het ijs. En er liet zich een IJsvogel even zien.

Indische gans

—————————————————————————————————————————————————-

6 Februari – na drie jaar is er weer een

Het is alweer drie jaar geleden dat er een Zwartbuik Waterspreeuw bij de vistrappen in Roden zat. Toen zorgde de vogel voor veel commotie onder de mensen. Nu drie jaar later zit er weer een op dezelfde plek. En deze hebben wij vanmorgen even opgezocht.

Zwartbuik Waterspreeuw

—————————————————————————————————————————————————-

1 Februari – een goed begin

Vanmiddag met Amanda op pad geweest, in eerste instantie zouden we alleen even naar een Krooneend in Groningen. (zie mijn column van deze maand) Maar in de auto hadden we het over een lijst met vogels die wij nog graag zouden willen zien. En daar kwam de Kruisbek ook voorbij. En toen Amanda op internet zag dat er een groep gezien was in het Drents Friese Wold, zijn we daar ook nog maar heen gereden. En we hadden geluk want we hadden het groepje al snel gevonden. Helaas was het licht slecht en zaten de vogels hoog in de bomen. Maar vaak is de eerste beleving nog veel mooier dan een goede foto, dat komt later wel. Kruisbekken zijn zo bijzonder omdat hun snavel gekruist is. Hier door kunnen ze makkelijker de zaden uit dennenappels halen, wat zij voornamelijk eten. Dus van ons mag iedere maand wel met zo’n bijzondere vogel beginnen.

Kruisbek

—————————————————————————————————————————————————-

Januari 2021

—————————————————————————————————————————————————-

31 Januari – Sallandse Heuvelrug

Vandaag was weer zo’n Zondag dat we verder van huis op pad konden. We hebben gekozen voor de Sallandse Heuvelrug omdat ik heel graag een keer een Korhoen op foto wil hebben. En dit is de enige plek in ons land waar dat nog zo’n beetje kan. En het is maar anderhalf uur rijden vanaf Roden dus zeker de moeite waard. eenmaal aangekomen de auto geparkeerd en aan de wandel want het was nog een stukje lopen naar de plek waar ze zouden zitten. Maar we werden beloont voor onze inzet want vijf keer hebben we er een gezien, en zowel mannetjes als vrouwtjes Korhoenen. Wij spraken mensen uit de omgeving en die vertelden ons dat bijna ieder jaar er wel een paar Korhoenen vanuit Zweden uitgezet worden hier omdat ze zelf (nog) geen jongen groot brengen. dat zal ook de reden zijn dat een vrouwtje een zender had, kan ze via Wifi Skypen met haar familie in Zweden. Maar het is een imposante vogel als hij boven in een struik zit.

Korhoen

—————————————————————————————————————————————————-

25 Januari – even weg

Omdat de zon vanmiddag scheen zijn we toch even weg geweest. Naar Eelde voor een Bosuil die zich mooi liet zien in het zonnetje. En op de terug weg een Buizerd die mooi bleef zitten en daardoor goed fotografeer baar was. de Buizerd is een van de favoriete vogels van Amanda dus als er een vlakbij zit dan moet hij ook op foto. En deze keer wilde de Buizerd wel mee werken.

Buizerd

—————————————————————————————————————————————————-

24 Januari – Brouwersdam

Omdat in de vanaf de herfst tot het voorjaar vaak wintergasten in ons land zitten, is het de moeite waard als je een jaartelling bij houdt om wat vaker verder van huis te gaan. Want met name in de wintermaanden zitten er vaak zeevogels dichter bij de kust die je normaal haast niet ziet. En dus hebben we voor dit jaar besloten dat wij op Zondag wat verder van huis op pad gaan. En dus gingen wij vandaag richting de Brouwersdam en omgeving. En dat was zeker de moeite waard. Bij de dam zaten acht Bruine Zeehonden, heel veel Brilduikers en Middelste Zaagbekken. ook zwom er een Zwarte Zee-eend vlakbij. Helaas hebben we de IJseenden gemist omdat we toen opzoek waren naar een andere vogel. Bij het Grevelingenmeer zat een grote groep Flamingo’s. Een Grote Stern hebben we ook nog gezien en een Kleine Zilverreiger zat ook mooi dichtbij. Dit was zeker weer een geslaagde dag.

Kleine Zilverreiger

—————————————————————————————————————————————————-

23 januari – Lauwersoog

Lauwersoog en ook het Lauwersmeer blijven mooie plekken om heen te gaan als het om vogels gaat. Er is altijd wel iets verrassends te zien, en al tijden zit er een Zeehond in de haven. Maar vandaag zat er een mooie wintergast in de haven want er zat namelijk een Middelste Zaagbek.

Middelste Zaagbek

—————————————————————————————————————————————————-

20 Januari – Tusschenwater

Eindelijk eens naar Tusschenwater bij Zuidlaren, een waterberging wat zich mooi ontwikkeld als een plek voor watervogels. Samen met Amanda daar gewandeld toen ineens alles de lucht inging aan Ganzen en Eenden. De veroorzaker hier voor was al gauw gevonden want er vloog een Zeearend in de lucht. Altijd weer een beleving om een Zeearend te zien ook al hebben wij dit al vaak mee gemaakt. Toen de Zeearend eenmaal weer uit beeld was kwam de rust weer terug onder de watervogels.

—————————————————————————————————————————————————-

6 Januari – op zoek naar oude bekenden

Met Amanda op pad zodra het een beetje licht werd. De bedoeling was om naar Hoogeveen te gaan voor de Bonte Kraai (niet gezien), naar het Dwingelderveld en Assen voor de Waterspreeuw. In het Dwingelderveld konden we geen Witoog-eend vinden wel waren de twee Zwarte zwanen er nog steeds in gezelschap van een groep Grote Canadese ganzen. ook zagen we daar een Goudhaan en een Glanskop. Van daar zijn we naar Assen gegaan voor de Zwartbuik-Waterspreeuw die nog steeds aanwezig is. Vind dit nog steeds een mooie vogel om te zien, ook heb ik ze de afgelopen jaren wel vaker gezien.

zwartbuik waterspreeuw

—————————————————————————————————————————————————-

3 Januari – 1ste trip van het jaar

Vandaag met Amanda en haar vriendinnetje Zwanetta naar IJmuiden geweest en de Bijlmermeer. Inmiddels ben ik alweer terug gekomen op mijn voornemen om dit jaar minder actief te vogelen want dat gaat toch niet lukken. Als ik iets begin dan is het voluit of niet. Ooit zij de beheerster van de vogelopvang waar ik vrijwilliger ben, een aantal jaren geleden dat ik al op een Twitcher begon te lijken. Een Twitcher is een vogelaar die achter elke bijzondere vogel aangaat bij een melding. Nu dit komende jaar zal ik er dicht bij zitten, want voor mij is het onmogelijk om achter iedere bijzondere vogel aan te gaan. Ik heb altijd gezegd er is een vogel waar alles voor wijkt en waar ik direct achter aan ga, en dat is een Sneeuwuil.

Maar goed nu eerst een dagje IJmuiden. We hoopten zeevogels te zien die we niet eerder gezien hebben en dat lukte vandaag aardig. Twee nieuwe soorten erbij en ook nog beide in dezelfde foto. Twee volwassen Jan v Genten gezien en een jonge vogel (zie foto), en ook nog een Drieteenmeeuw ook op dezelfde foto. op Facebook bleek even dat het voor sommige mensen moeilijk is om te geloven dat een vogel ook kan afwijken van het plaatje in de Vogelgids, maar het is toch echt een jonge Jan v Gent! Verder nog Paarse Strandlopers(zie column), Steenlopers en Drieteen Strandlopers gezien. En er vloog nog een groep van 19 Zwarte Zee-eenden langs. ook de Kuifaalscholvers waren er nog en een Kuifduiker hebben we ook nog gezien.

De terug weg via de Bijlmermeer voor de Halsbandparkieten, want de twee dames wilden ze wel heel graag zien. Totaal hebben we er 10 gezien en het blijven toch erg leuke vogels, ook al horen ze niet hier in het wild thuis.

jonge Jan v Gent en een Drieteenmeeuw

—————————————————————————————————————————————————-