Vogel dagboek 2021

—————————————————————————————————————————————————-

Mei 2021

—————————————————————————————————————————————————-

9/10 Mei – Klapper van het jaar

Zij was al een aantal dagen in Nederland en ook al een paar dagen op dezelfde plek. Maar wij hadden nog niet eerder tijd om heen te gaan. Er zit namelijk al een tijdje een Lammergier in ons land. En de Lammergier is de op een na grootste Roofvogel van Europa, twee jaar geleden zat de grootste de Monniksgier een dag in de Onlanden. Omdat het niet goed gaat met de Lammergier is er een speciaal project opgezet om de vogel van uitsterven te behoeden. Dit betekent dat eieren in gevangenschap uitgebroed worden en dat de jonge vogels dan in de natuur uitgezet worden in de hoop dat ze uiteindelijk ook in het wilt weer genoeg broeden. Dit vrouwtje Eglazine is in Maart 2020 in Italië uit het ei gekropen. In Juni 2020 is ze vrij gelaten in de Alpen in Zuid Frankrijk met een zender op haar rug. Ze heeft eerst in Frankrijk rond gevlogen is zelfs recht over Parijs heen gekomen. Op 19 April van dit jaar vloog ze België binnen waar ze rond gevlogen heeft. Rond 1 Mei vloog ze naar de Veluwe waar ze een aantal nachten heeft overnacht ook waarschijnlijk ivm een storm. Uiteindelijk vloog ze op 5 Mei naar de Lemelleberg waar ze dagen gezeten heeft, de natuurbeheerders aldaar hebben haar een Ree gebracht die verkeersslachtoffer was geworden, zodat ze te eten had. Toen wij vandaag daar waren vloog ze na een paar uur weg richting het Noorden en was ze anderhalf uur later in de omgeving van Harlingen waar ze de nacht door heeft gebracht. 10 Mei vloog ze in de middag weer op en is ze rond 18h boven de Onlanden bij het Eelderdiep gezien. De laatste melding tot nu was een half uur later boven Bunne. Hopelijk komt ze weer veilig thuis. Meer foto’s van Eglazine in mijn Vogel ABC.

Lammergier Eglazine

—————————————————————————————————————————————————-

8 Mei – Leuke ochtend

Zwanetta belde mij Donderavond of ik morgenvroeg wel mee wilde naar het Lauwersmeer. Dus Lammert gebeld wie er ging rijden en omdat Amanda naar Ureterp ging konden we met een auto, en hij wilde wel rijden. Moesten wel op tijd terug zijn want om twee uur stonden er alweer 22 bossen bloemen op mij te wachten om bezorgd te worden. Bij de jachthaven hoorden we een vogel mooi en hard zingen en we kregen de vogel ook op foto. Andere vogelaars die daar aanwezig waren melden dat het een Noordse nachtegaal was. Dus mobiel erbij en de vogelapp opgestart om het geluid te vergelijken, en inderdaad het was een Noordse Nachtegaal. Dus weer een vogel erbij voor de jaartelling die al hard richting de 200 vogels gaat.

Noordse Nachtegaal

—————————————————————————————————————————————————-

7 Mei – Weer een bijzondere

Vanmorgen op tijd richting Diependal want daar zit bij de kijkhut een Grijze Wouw. De Grijze Wouw is voor ons land een zeldzame vogel maar de laatste jaren laat er altijd wel een zich zien in ons land. Vorig jaar was er zelfs een paar dagen een grijze Wouw in de Onlanden. Aangekomen stonden er al veel auto’s maar omdat er ook veel wandelaars komen toch eerst maar naar de hut. En die zat goed vol dus besloten Amanda en ik om eerst even in de omgeving te gaan kijken. En dat was maar goed ook want voor onze jaartelling kwamen we nog een vogel tegen die wij nog niet hadden, namelijk een Tuinfluiter. Na ongeveer een uurtje liepen we terug naar de kijkhut waar het inmiddels een stuk rustiger was. de Grijze Wouw had net een mol gevangen en zat deze vlak voor de hut in een dode boom op te eten. Dus dat was massel hebben met deze vogel.

Grijze Wouw

—————————————————————————————————————————————————-

6 Mei – Eerste keer

Vandaag weer richting Lauwersmeer omdat het weer nu beter is als gisteren en in de hoop mooiere foto’s te kunnen maken van de Draaihals. Maar helaas de Draaihals liet zich niet zien, tenminste niet gezien door ons want anderen hadden hem wel gezien. Veel rond gelopen op de plek waar hij zat en uiteindelijk kwamen we een Braamsluiper tegen. En een Braamsluiper had ik nog nooit voor mijn lens gehad. Simpel gezegd lijkt de Braamsluiper op een Grasmus maar in plaats van een rood oog heeft hij een donker oog. Wel is het een heel bewegelijk vogeltje, maar het is gelukt om hem goed op foto te krijgen.

Braamsluiper

—————————————————————————————————————————————————-

5 Mei – Bevrijdingsdag

Vandaag met Amanda ondanks de voorspelde regenuien toch er op uit richting het Lauwersmeer. En het zou toch een leuke ochtend worden want ik scoorde toch weer vier soorten voor de jaartelling, en volgens de officiële lijst sta ik nu op 188 soorten. En ondanks dat ik soorten (nog) niet heb die ik vorig jaar wel had, heb ik er nu al meer dan vorig jaar op 5 Mei. Met de exoten erbij ben ik al over de 200 soorten. En vandaag konden we weer genieten van de Draaihals, het buitenbeentje binnen de Spechten familie. Ook de Oeverloper en de Zwarte Ruiter gezien. Maar de bevrijding was toch wel de Gekraagde Roodstaart die ik al een paar jaar niet wist te zien in ons land. Dus erg blij dat we deze mooie zangvogel dit jaar weer kunnen tellen.

Gekraagde Roodstaart

—————————————————————————————————————————————————-

1 Mei – slecht begin

Het begin van mij is slecht met veel regen en we kunnen dus weinig op pad. Dus ben maar weer eens bezig met foto’s uitzoeken met wat weg kan en wat nog bewaard moet blijven. Hier nog een foto van de shoot bij De Valk Roofvogels van de Rode Wouw.

Rode Wouw

—————————————————————————————————————————————————-

April 2021

—————————————————————————————————————————————————-

30 April – Steltkluut

Steltkluut is een bijzondere steltloper die zeker opvalt als je hem ziet. En vandaag hebben wij er zes gezien bij Ezumakeeg. Alleen wilde het weer niet meewerken want het bleef bewolkt. Maar het was wel windstil waardoor ik toch nog wel een mooie foto heb kunnen maken van deze mooie vogel.

Steltkluut

—————————————————————————————————————————————————-

28 April – Mooi vogeltje

Een Buidelmees is een heel bijzondere vogel die, zoals zijn naam al weer geeft, een buidel aan een tak maakt als nest. En als je dan de kans hebt om deze te zien doen moet je die kans pakken. Tijdens de vakantie in Duitsland kwamen wij er te laat achter dat we ze daar ook konden zien dus nu wel op pad. We hebben ze gevonden en het paartje was nog druk bezig met bouwen aan het nest. Wij hebben onze foto’s op gepaste afstand gemaakt maar we konden ook zien aan het vertapte riet dat niet iedereen er zo mee omgaat. En wij hebben onze foto’s dus voorlopig laten wij ze mooi met rust. Maar het blijven bijzondere vogels.

Buidelmees

—————————————————————————————————————————————————-

27 April – weer een zeldzame

Vanmorgen al vroeg op pad met Amanda op zoek naar een zeldzame eend. Wat in Appingedam zit een Ringsnaveleend. We zijn al eerder opzoek geweest naar deze eend maar konden hem niet vinden of hij was net ergens anders heen gevlogen. Maar vandaag hadden we wel geluk en hebben we hem gezien. Hij zwom relaxed met een paartje Kuifeenden in een plas. Dus weer een zeldzame vogel die we kunnen afstrepen.

Ringsnaveleend

—————————————————————————————————————————————————-

25 April – Beflijster

Er was de afgelopen weken al een paar keer een melding geweest dat er Beflijsters waren gezien in de Onlanden. Alleen konden wij ze steeds niet vinden tot vandaag. Eindelijk hadden wij succes en zagen we maar liefst vijf van de lijster soort. Beflijsters broeden voornamelijk in Scandinavië, Wales en Schotland en zijn hier vooral te zien tijdens de voorjaarstrek. Ze zijn niet zo zwart als een Merel, met name de vleugels hebben wat lichtere strepen. En ze zijn zeer herkenbaar aan de witte borst.

Beflijster

—————————————————————————————————————————————————-

24 April- De Dag

Vandaag was het de dag die ik zo lang heb stil weten te houden voor Amanda en Zwanetta, en op het laatste moment toen we er bijna waren toch moest prijs geven. Omdat de meiden het op school te horen hadden gekregen dat ze verder kunnen bouwen aan hun toekomst en dit hun laatste half jaar op deze school is, had ik bedacht om met hun naar een Roofvogel fotoshoot te gaan bij een Valkenier, in dit geval De Valk Roofvogels in Lunteren. Meer dan twee weken wisten wij als ouders het stil te houden tot dat we er bijna waren, nog een afslag nog 200 meter en we waren op plek van bestemming. Maar ik kon er niet langs omdat er een tankwagen met gier een bak aan het vullen was en midden op de weg stond. Dus de chauffeur kwam aanlopen en vroeg waar ik heen moest, dus ik zeg tegen hem, moet bij Valk zijn. En toen wist Amanda direct waar we heen gingen. Maar het is een geweldige dag geworden en waar het mij om ging dat de meiden het leuk vonden en met mooie foto’s weer naar huis gingen, en dat is zeker gelukt. En voor mij was het ook geen straf om mee te moeten. de vogels die we gezien hebben zijn de Oehoe (ook jonge), Rode Wouw, Zwarte Wouw, Torenvalk, Slechtvalk en een Zeearend. De meeste foto’s zijn gemaakt van de Oehoe en de jongen van vier en 9 weken oud. De dag werd daar afgesloten met een heerlijke lunch.

Prooi overdracht van de Oehoe

—————————————————————————————————————————————————-

23 April – Visarend

Het is toch wel de dag waar vogelaars uit de omtrek naar uit kijken, de dagen tijdens de vogeltrek dat er weer een Visarend in de Onlanden wordt gezien. Er was al eerder een gezien maar die was na twee dagen alweer verder getrokken. Maar nu is er een die al een paar dagen aanwezig was. En als hij dan ook nog een paar keer langs vliegt is het weer genieten van deze bijzondere roofvogel.

Visarend

—————————————————————————————————————————————————-

18 April – zeer zeldzame verschijning

Sinds een paar dagen zit er een zeer zeldzame vogel in Lemmer. Zeer zeldzaam betekent dat hij hier niet broed en ook eigenlijk niet voorkomt. Meestal zijn dit dwaalgasten, vogels die ergens een verkeerde afslag hebben genomen en dan hier terecht komen. In dit geval gaat het om de Roze Spreeuw, een vogel die normaal voorkomt in Zuid Oost Europa. De vogels die hier zich af en toe laten zien zijn vaak jonge vogels die nog niet de mooie roze kleur hebben. Na een rondje door de wijk zag Amanda de Roze Spreeuw boven op een schuurtje zitten om even later vlakbij ons op het dak van een huis te gaan zitten. Blij dat wij deze vogel hebben gezien.

Roze Spreeuw

—————————————————————————————————————————————————-

17 April – dichtbij

Vandaag even weer dichtbij huis gebleven en gekeken bij het bos bij het zwembad. Groene Spechten weer gezien, een vrouwtje Zwartkop (met bruin petje) en de Grote Bonte Specht. En deze laatste waren zeer actief vandaag en hoefde ook niet veel moeite te doen om ze op foto te krijgen. Deze foto vond ik wel mooi net of dat de Specht om de boom heen kijkt waar ik was.

Grote Bonte Specht

—————————————————————————————————————————————————-

16 April – Mevr. Fazant

Meestal als je een Fazant ziet is het een mannetje met zijn mooie kleuren. Een vrouwtje blijft vaak in de dekking van gras en struiken. Maar vandaag was er een paartje aan het scharrelen en dus een mooie kans om het vrouwtje eens goed op foto te zetten. En dan valt het pas op dat het vrouwtje toch ook kleur heeft.

Mevr. Fazant

—————————————————————————————————————————————————-

13 April – Muskusrat

Eigenlijk zie je ze niet zoveel misschien als je er goed op let wel, maar dan nog weinig. Dus ik vond het wel bijzonder om er een te zien en dan ook nog heel dichtbij, ongeveer twee meter van de auto af. En deze was ook nog blind aan zijn rechter zijde. Maar toch wat mooie foto’s van deze graver kunnen maken.

Muskusrat

—————————————————————————————————————————————————-

11 April – Haasje over

Met Amanda samen vanmorgen richting Lauwersmeer waar we weer genoeg vogels gezien hebben. Maar het mooiste gebeurde op de terug weg tussen Aduard en Hoogkerk in een weiland. Wij zagen een paar Hazen achter elkaar aan rennen, en waar het begon met drie, waren het er al snel vijf. En een daarvan was duidelijk een vrouwtje want daar sprongen de anderen steeds boven op. Maar er waren er een stel die aardig dicht bij een sloot langs renden, dus ik zij al tegen Amanda dat gaat straks mis. Dus ik hield de camera al in de aanslag want het ging inderdaad mis. Terwijl ze eigenlijk over de sloot heen wilden springen maar tegen elkaar aan kwamen lagen beide Hazen in de sloot. Gelukkig kunnen Hazen zwemmen maar de liefdesdrang was wel direct bekoelt.

Hazen

—————————————————————————————————————————————————-

8 April – Kneu

De Kneu vind ik altijd een kleurrijk vogeltje, die wat weg heeft kwa bouw van een Vink. grijs koppie met een beetje rood, boven op bruin en zijn borst licht van kleur met rood er in. Zij houden van lage struiken maar zingen vaak van een hoger punt. Zij eten zaden van kruiden , grassen en planten. Vogels die hier broeden trekken vaak in de winter naar Zuid Frankrijk, Spanje en Marokko.

Kneu

—————————————————————————————————————————————————-

7 April – Weerribben

Vandaag weer een keer met Mariska op pad richting de Weerribben/De Wieden. Maar het was nog rustig de Lepelaars en Purperreigers waren nog lang niet allemaal terug. Wel een Waterpieper gezien alleen helaas voor mij aan de andere kant van de auto dus kon ik hem niet op foto krijgen. Wel de eerste jonge gansjes gezien van dit jaar wat ook altijd leuk is. terug naar huis via het Fochteloërveen waar we twee Tapuiten in een veld zagen en een Kraanvogel.

Jonge Gansjes

—————————————————————————————————————————————————-

4 April – Texel

Wij mogen altijd graag een paar keer per jaar naar Texel gaan om vogels te kijken. Het is een mooi eiland dat rijk is aan vogelsoorten. Helaas waren we nog te vroeg voor de Dwergstern die nog niet terug zijn. Deze keer is Amanda haar vriendin Zwanetta ook mee, kan ze ook een paar mooie soorten mee pakken. En we hebben ook weer genoeg gezien, Morinelplevier helaas te ver weg voor een foto, Lepelaars, paartje IJseenden, Grote Sterns en een Zwarte Zeekoet. En dat was wel een mooie waarneming omdat dit een vogel is die normaal op open zee bevind.

Zwarte Zeekoet

—————————————————————————————————————————————————-

2 April – Zuidladermeer

Het was nog rustig met vogels bij het Zuidladermeer, veel vogels zijn nog onderweg vanuit hun overwintering plek. Toch ook wel weer wat leuke soorten gezien, waarbij mij het opvalt dat ik dit jaar veel meer Zomertalingen zie. Een mooie eenden soort die nu weet te zien is.

Zomertaling paar

—————————————————————————————————————————————————-

1 April – vlak bij huis

Soms hoef je helemaal niet ver van huis om mooie vogels te zien. vandaag even in en rondom het bosje geweest bij het zwembad. En ook daar is genoeg te zien. Grote Bonte Specht maar ook de Groene Specht. Zwartkop, Merels, Boomkruiper en Boomklevers en verschillende Duiven soorten. Ook Eekhoorns heb ik er al gezien. Maar vandaag sprong het Roodborstje er wel uit wat foto’s betreft.

Roodborst

—————————————————————————————————————————————————-

Maart 2021

—————————————————————————————————————————————————-

31 Maart – voorjaars signalen

Vandaag weer de eerste Boerenzwaluwen gezien. een teken dat het voorjaar er nu echt aan komt. Het zeer sierlijk vliegende vogeltje dat altijd op zoek is naar vliegjes in de lucht zijn weer terug. Het is altijd wel weer een uitdaging om ze vliegend op foto te krijgen, dus deze keer maar gewoon op het prikkeldraad.

Boerenzwaluw

—————————————————————————————————————————————————-

28 Maart – Brouwersdam

Vandaag weer eens richting de Brouwersdam geweest in de hoop dat wij wat zeevogels zouden zien die op trek waren naar hun broedgebieden. Maar dat liep even anders dan geplant. Wij vonden het al wat druk en zijn eerst richting Middelburg gegaan voor de Kwak. Een Kwak is ook al zo’n schuwe vogel die je zelden ziet. Maar hier in Middelburg hebben ze een project gehad met deze vogels en de vrije vogels blijven steeds terug keren naar deze plek. Het was even zoeken maar uiteindelijk hebben we twee gezien. Eenmaal terug bij de Brouwersdam was het nog drukker geworden en waren er ineens ook heel veel dure Sportauto’s te bewonderen. Er bleek dus een rondrit te zijn van alles wat zich wat vind op Youtube of uit de muziekwereld met hun dure sportauto’s.

Kwak

—————————————————————————————————————————————————-

26 Maart – Zwanen

Zwanen vind ik zelf altijd hele sierlijke en stijlvolle vogels. Of het door de sprookjes komt waar ze vaak in voor komen weet ik niet maar Zwanen hebben iets wat haast niet valt te beschrijven. En al helemaal als je Zwarte Zwanen tegenkomt. Vaak als ik ze zie zijn het paartjes, maar vandaag niet, vanmorgen kwam ik er vijf tegen op de rand van de Onlanden in een weiland waar ook een paar Knobbelzwanen zaten. Vlug een paar foto’s gemaakt en gauw Amanda van huis opgehaald. Die kon nog net voor ze naar school moest even foto’s maken. En dat was maar goed ook want toen ze in de middag na school nog weer ging kijken waren ze al weer verder getrokken.

Zwarte Zwanen

—————————————————————————————————————————————————-

24 Maart – Roerdomp

Roerdompen zijn over het algemeen schuwe vogels maar ook domme vogels. Want ze kunnen soms op plekken staan, bijvoorbeeld uit de kant op het ijs stokstijf met hun nek gestrekt omhoog met de gedachte van, jullie zien mij toch niet want zo sta ik ook tussen het riet en dan zie je mij ook niet. Maar soms komen ze ook simpel weg uit hun dekking en zwemmen ze naar de andere kant of ze lopen in een weiland van de ene rietkraag naar de andere. En dat was vanmorgen het geval. En toen ik hem zag lopen riep ik direct naar Mariska; stop de auto een Roerdomp! En zo konden we hem bog mooi op foto zetten voor hij weer verdween in de rietkraag.

Roerdomp

—————————————————————————————————————————————————-

23 maart – Mispoes

Dat het niet altijd goed gaat bleek vandaag wel weer. In de buurt van Zwolle zou een Amerikaanse Smient gezien zijn. Aangekomen daar zien wij honderden Smienten en daar zou hij tussen moeten zitten. Nou wij hebben hem niet gevonden wel weer een Zeearend gezien. Ver weg op een eilandje in de IJssel.

Zeearend

—————————————————————————————————————————————————-

22 maart – Bosuil

Sinds vorig jaar weet ik wat makkelijker Bosuilen te vinden, mede dankzij mijn vogelmaatje Mariska. En deze waar we nu geweest zijn is ook wat minder schuw omdat er veel mensen langs komen. En dat heeft zo zijn voordelen voor een foto. Wel zitten er dan weer veel kleine takjes in de weg en is het even zoeken naar een mooie vrije plek. En vaak lukt dat ook wel weer.

Bosuil

—————————————————————————————————————————————————-

21 Maart – Roodhalsfuut

Al een aantal jaren komt er in de wintermaanden tot het voorjaar een Roodhalsfuut in de haven van Lauwersoog. In het begin als het er net is, dan is zijn hals nog licht van kleur maar naarmate hij er langer is kleurt zijn hals weer mooi rood. En het is dan ook mooi om terug te zien aan de foto’s hoe mooi hij kleurt.

Roodhalsfuut

—————————————————————————————————————————————————-

16 Maart – Lauwersmeer

Lauwersmeer ik kan het niet vaak genoeg zeggen blijft een mooie plek om heen te gaan om vogels te kijken. Vaak zie je er wel een Zeearend en ook deze keer zag ik een jonge Zeearend bij Ezumakeeg Noord. Maar wat ik toch altijd mooi vind om te zien zijn Nonnetjes, vooral het mannetje is erg mooi om te zien met hun pluim op hun kop. En ik had geluk dat er een paar bij de Bantpolder zaten.

Nonnetjes, twee mannetjes en een vrouwtje

—————————————————————————————————————————————————-

13 Maart – Parkieten

Vandaag nar het Noorderplantsoen in de stad Groningen geweest. Daar zouden al een paar jaar twee verschillende parkieten rondvliegen en leven. Na twee rondjes gelopen te hebben hadden we ze nog niet gezien tot Amanda op merkte dat wij een deel nog niet gehad hadden, en juist daar zaten ze gebroederlijk naast elkaar. Een Bont Boertje en een Grote Alexander parkiet. Het Bont Boertje zo werd ons verteld geniet al 25 jaar van zijn vrijheid en daar is later de Grote Alexander bij gekomen. Beiden zijn vrijgelaten of ontsnapt, maar redden zich prima.

Bont Boertje en Grote Alexander parkiet.

—————————————————————————————————————————————————-

9 Maart – Werk in uitvoering

Vandaag even in Groningen geweest, eerst naar de vloeivelden van de oude Suikerfabriek, hier zitten tegenwoordig veel soorten eenden. En dat is altijd leuk om te zien, vandaag Nonnetjes, Wilde Eenden, Smienten, Krakeenden, Kuifeenden en een Krooneend gezien. Ook kwam ik daar nog een Heggemus tegen. Daarna even gekeken bij de Slechtvalken op het Gasunie gebouw en dat was toch wel genieten. Toen ik aan kwam lopen vanuit het stadspark zag ik al een Slechtvalk boven op het gebouw zitten. Toen nog niet wetende dat dit het vrouwtje was. Toen zij zich wat draaide kwam ineens om het gebouw heen gevlogen het mannetje aan vliegen en was de paring een feit. Toen de daad klaar was vloog het mannetje weer weg en bleef het vrouwtje weer alleen achter boven op het gebouw.

Slechtvalken

—————————————————————————————————————————————————-

8 Maart – Zwarte Spechten

Vanmorgen een paartje Zwarte Spechten gevolgd om te kijken of ze al met nest bouw bezig zijn. Druk waren ze wel, continu naar elkaar roepen. Mannetje zat eerst vlakbij en vloog uiteindelijk ver weg in een boomtop toen er een Buizerd bij hem kwam zitten. Het vrouwtje kwam ik iets later tegen en ook mooi dichtbij. Tot op eens bijna het hele bos stil was en zeker de Zwarte Spechten, toen ik omhoog keek zag ik de boosdoener al, een Havik in de lucht.

Zwarte Specht

—————————————————————————————————————————————————-

6 Maart – Toch nog Ransuil

Ik had er eigenlijk niet meer op gerekend om nog ergens een te zien deze maanden, want meestal zie je Ransuilen vaker in de herfst en Winter. Maar er zaten nog ergens drie in een boom die vogelmaatje Mariska wist te vinden. Dus met zijn tweeën er heen. En toch nog weer mooie foto’s kunnen maken.

Ransuil

—————————————————————————————————————————————————-

1 Maart – Eindelijk

Toen Amanda klaar was met haar online lessen besloten we om even in Haren(Gr) te gaan kijken. Hier was een Oehoe gemeld de grootste uil van Nederland. Maar toen wij de straat inreden zagen we al dat het geen Oehoe was maar een Ransuil. Nu is iedere uil natuurlijk leuk om te zien en zeker overdag. Omdat we niet ver van Onnen af zaten besloten we naar de Onnerpolder te rijden waar heel ganzen zaten. Maar helaas konden wij de twee Roodhalsganzen niet vinden. Maar uiteindelijk hadden we toch nog geluk. Want we wisten dat er bij Tusschenwater Patrijzen waren gezien. Maar tot vandaag lukte het niet om ze te zien. Inderdaad tot vandaag want het geluk was nu met ons. Eindelijk zagen we een Patrijs, eerst ver van ons vandaag, en later een die wat dichter bij ons stond maar nog wel op redelijke grote afstand.

Patrijs

—————————————————————————————————————————————————-

Februari 2021

—————————————————————————————————————————————————-

28 Februari – Veel mist

Ondanks de mist ben ik er vanmorgen toch op uit gegaan. Maar uiteindelijk maar weinig gezien. Toch was er een Torenvalk die wel even wilde poseren voor de camera. Doorweekt van de mist bleef hij mooi naast de auto op een paaltje zitten. En dat levert dan toch ook wel weer leuke plaatjes op.

Torenvalk

—————————————————————————————————————————————————-

27 Februari – Kraanvogels

Vaak omdat wij geen echte strenge winters meer hebben blijven er wel een paar Kraanvogels achter in het Fochteloërveen. Maar de afgelopen dagen waren er weer grote groepen te zien daar. Dus vandaag maar even kijken en ik vond een groep van iets meer dan 10 vogels. Het geluid alleen al is zeer bijzonder vind ik zelf en het zien van deze statige vogel is al helemaal mooi. Maar alles in de vogelwereld is betrekkelijk want toen Amanda met haar vriendin en moeder een uur later daar kwamen waren de kraanvogels alweer gevlogen.

Kraanvogels

—————————————————————————————————————————————————-

25 Februari – Beesterzwaag

In Beesterzwaag zijn twee mensen die in een stuk openbaar bos een voerplek aangelegd hebben, met de nodige regels opgelegd door hun. Natuurlijk zijn er weinig die daar wat mee doen want het blijft tenslotte een openbaar bos. Gezien de corona regels ging het wel redelijk goed want de mensen die er waren hielden aardig goed afstand van elkaar. Maar er zijn aardig wat vogels daar te zien die je natuurlijk als je even goed zoekt ook wel elders in het bos kunt vinden natuurlijk. Maar goed soms moet je als fotograaf ook eens voor het gemak gaan. Vaak komen er wel Eekhoorns vlakbij en laten de Middelste Bonte Specht, Appelvink, Zwarte Mees en andere soorten vogels zich wel zien. En omdat wij vaak wel op tijd er zijn, gaan we weer weg als het te druk wordt.

Middelste Bonte Specht

—————————————————————————————————————————————————-

23 Februari – weer niet

Vandaag ging de reis naar het Drents Friese Wold op zoek naar Barmsijsjes, een wintergast uit het hoge noorden, die vaak mee vliegt met groepen Sijsjes. Helaas geen Barmsijsjes gezien maar wel Sijsjes en Veldleeuweriken. En met name de Veldleeuweriken hadden het er maar druk mee. Maar ook de Sijsjes zijn een mooie verschijning en er zaten een paar mannetjes tussen die heel mooi vel geel waren.

Sijsje (man)

—————————————————————————————————————————————————-

21 Februari – rondje Drenthe

Amanda en ik zelf zijn vanmorgen al op tijd vertrokken richting de Sallandsche Heuvelrug in de hoop betere foto’s te kunnen maken van de Korhoen. Helaas zat het ons niet mee, want we hebben er een gehoord maar helaas niet gezien. Dus terug naar onze eigen provincie in de hoop wat andere vogels te zien. En dat lukte wel, twee verschillende uilen gezien, de Bosuil en een Steenuil. De Steenuil waren we al een paar keer langs geweest en niet gezien, maar vandaag zat hij op zijn bekende schoorsteen lekker van de zon te genieten.

Steenuil

—————————————————————————————————————————————————-

14 Februari – bijzondere vogel

Met Amanda samen op zoek geweest naar een Ringsnaveleend maar helaas zat die er niet meer, maar er zwommen daar wel twee Zwarte Zwanen. En die zijn ook altijd leuk om tegen te komen. Terwijl we onderweg naar huis zijn belt moeders de vrouw dat ze vanmiddag wel naar het Lauwersmeer wil. Prima zijn toch al op weg naar huis. En dat was maar goed ook want toen wij bijna rond waren kwamen we op een plek waar wat mensen foto’s stonden te maken van de rietkraag. En terwijl ik met mijn camera in de hand uitstapt zegt iemand al, er zit daar een Waterral. De Waterral is normaal een zeer schuwe vogel maar door het ijs en sneeuw wat er nu is, komen ze uit de dekking om voedsel te zoeken. Dus zijn we erg blij dat we deze vogel een keer zien.

waterral

—————————————————————————————————————————————————-

10 Februari – Sterrebos

Zolang het blad van de bomen af is ben ik nog wel te vinden in de bossen in onze gemeente. En vandaag even weer naar het Sterrebos geweest. Helaas was de Waterspreeuw alweer vertrokken maar kwam wel een andere verrassende vogel tegen. Er zat namelijk in het Lieverschediep een Brilduiker, een eenden soort die normaal op grote wateren te vinden is in de wintermaanden. maar misschien door het slechte weer van de afgelopen dagen hier is gaan schuilen. In ieder geval een erg mooie eenden soort.

Brilduiker

—————————————————————————————————————————————————-

9 Februari – haven Leek

Vandaag even met de meiden in leek gekeken bij de haven. En het was verrassend wat er nog . Veel Kuifeenden, maar ook de Indische gans zat er, of eigenlijk stond op het ijs. En er liet zich een IJsvogel even zien.

Indische gans

—————————————————————————————————————————————————-

6 Februari – na drie jaar is er weer een

Het is alweer drie jaar geleden dat er een Zwartbuik Waterspreeuw bij de vistrappen in Roden zat. Toen zorgde de vogel voor veel commotie onder de mensen. Nu drie jaar later zit er weer een op dezelfde plek. En deze hebben wij vanmorgen even opgezocht.

Zwartbuik Waterspreeuw

—————————————————————————————————————————————————-

1 Februari – een goed begin

Vanmiddag met Amanda op pad geweest, in eerste instantie zouden we alleen even naar een Krooneend in Groningen. (zie mijn column van deze maand) Maar in de auto hadden we het over een lijst met vogels die wij nog graag zouden willen zien. En daar kwam de Kruisbek ook voorbij. En toen Amanda op internet zag dat er een groep gezien was in het Drents Friese Wold, zijn we daar ook nog maar heen gereden. En we hadden geluk want we hadden het groepje al snel gevonden. Helaas was het licht slecht en zaten de vogels hoog in de bomen. Maar vaak is de eerste beleving nog veel mooier dan een goede foto, dat komt later wel. Kruisbekken zijn zo bijzonder omdat hun snavel gekruist is. Hier door kunnen ze makkelijker de zaden uit dennenappels halen, wat zij voornamelijk eten. Dus van ons mag iedere maand wel met zo’n bijzondere vogel beginnen.

Kruisbek

—————————————————————————————————————————————————-

Januari 2021

—————————————————————————————————————————————————-

31 Januari – Sallandse Heuvelrug

Vandaag was weer zo’n Zondag dat we verder van huis op pad konden. We hebben gekozen voor de Sallandse Heuvelrug omdat ik heel graag een keer een Korhoen op foto wil hebben. En dit is de enige plek in ons land waar dat nog zo’n beetje kan. En het is maar anderhalf uur rijden vanaf Roden dus zeker de moeite waard. eenmaal aangekomen de auto geparkeerd en aan de wandel want het was nog een stukje lopen naar de plek waar ze zouden zitten. Maar we werden beloont voor onze inzet want vijf keer hebben we er een gezien, en zowel mannetjes als vrouwtjes Korhoenen. Wij spraken mensen uit de omgeving en die vertelden ons dat bijna ieder jaar er wel een paar Korhoenen vanuit Zweden uitgezet worden hier omdat ze zelf (nog) geen jongen groot brengen. dat zal ook de reden zijn dat een vrouwtje een zender had, kan ze via Wifi Skypen met haar familie in Zweden. Maar het is een imposante vogel als hij boven in een struik zit.

Korhoen

—————————————————————————————————————————————————-

25 Januari – even weg

Omdat de zon vanmiddag scheen zijn we toch even weg geweest. Naar Eelde voor een Bosuil die zich mooi liet zien in het zonnetje. En op de terug weg een Buizerd die mooi bleef zitten en daardoor goed fotografeer baar was. de Buizerd is een van de favoriete vogels van Amanda dus als er een vlakbij zit dan moet hij ook op foto. En deze keer wilde de Buizerd wel mee werken.

Buizerd

—————————————————————————————————————————————————-

24 Januari – Brouwersdam

Omdat in de vanaf de herfst tot het voorjaar vaak wintergasten in ons land zitten, is het de moeite waard als je een jaartelling bij houdt om wat vaker verder van huis te gaan. Want met name in de wintermaanden zitten er vaak zeevogels dichter bij de kust die je normaal haast niet ziet. En dus hebben we voor dit jaar besloten dat wij op Zondag wat verder van huis op pad gaan. En dus gingen wij vandaag richting de Brouwersdam en omgeving. En dat was zeker de moeite waard. Bij de dam zaten acht Bruine Zeehonden, heel veel Brilduikers en Middelste Zaagbekken. ook zwom er een Zwarte Zee-eend vlakbij. Helaas hebben we de IJseenden gemist omdat we toen opzoek waren naar een andere vogel. Bij het Grevelingenmeer zat een grote groep Flamingo’s. Een Grote Stern hebben we ook nog gezien en een Kleine Zilverreiger zat ook mooi dichtbij. Dit was zeker weer een geslaagde dag.

Kleine Zilverreiger

—————————————————————————————————————————————————-

23 januari – Lauwersoog

Lauwersoog en ook het Lauwersmeer blijven mooie plekken om heen te gaan als het om vogels gaat. Er is altijd wel iets verrassends te zien, en al tijden zit er een Zeehond in de haven. Maar vandaag zat er een mooie wintergast in de haven want er zat namelijk een Middelste Zaagbek.

Middelste Zaagbek

—————————————————————————————————————————————————-

20 Januari – Tusschenwater

Eindelijk eens naar Tusschenwater bij Zuidlaren, een waterberging wat zich mooi ontwikkeld als een plek voor watervogels. Samen met Amanda daar gewandeld toen ineens alles de lucht inging aan Ganzen en Eenden. De veroorzaker hier voor was al gauw gevonden want er vloog een Zeearend in de lucht. Altijd weer een beleving om een Zeearend te zien ook al hebben wij dit al vaak mee gemaakt. Toen de Zeearend eenmaal weer uit beeld was kwam de rust weer terug onder de watervogels.

—————————————————————————————————————————————————-

6 Januari – op zoek naar oude bekenden

Met Amanda op pad zodra het een beetje licht werd. De bedoeling was om naar Hoogeveen te gaan voor de Bonte Kraai (niet gezien), naar het Dwingelderveld en Assen voor de Waterspreeuw. In het Dwingelderveld konden we geen Witoog-eend vinden wel waren de twee Zwarte zwanen er nog steeds in gezelschap van een groep Grote Canadese ganzen. ook zagen we daar een Goudhaan en een Glanskop. Van daar zijn we naar Assen gegaan voor de Zwartbuik-Waterspreeuw die nog steeds aanwezig is. Vind dit nog steeds een mooie vogel om te zien, ook heb ik ze de afgelopen jaren wel vaker gezien.

zwartbuik waterspreeuw

—————————————————————————————————————————————————-

3 Januari – 1ste trip van het jaar

Vandaag met Amanda en haar vriendinnetje Zwanetta naar IJmuiden geweest en de Bijlmermeer. Inmiddels ben ik alweer terug gekomen op mijn voornemen om dit jaar minder actief te vogelen want dat gaat toch niet lukken. Als ik iets begin dan is het voluit of niet. Ooit zij de beheerster van de vogelopvang waar ik vrijwilliger ben, een aantal jaren geleden dat ik al op een Twitcher begon te lijken. Een Twitcher is een vogelaar die achter elke bijzondere vogel aangaat bij een melding. Nu dit komende jaar zal ik er dicht bij zitten, want voor mij is het onmogelijk om achter iedere bijzondere vogel aan te gaan. Ik heb altijd gezegd er is een vogel waar alles voor wijkt en waar ik direct achter aan ga, en dat is een Sneeuwuil.

Maar goed nu eerst een dagje IJmuiden. We hoopten zeevogels te zien die we niet eerder gezien hebben en dat lukte vandaag aardig. Twee nieuwe soorten erbij en ook nog beide in dezelfde foto. Twee volwassen Jan v Genten gezien en een jonge vogel (zie foto), en ook nog een Drieteenmeeuw ook op dezelfde foto. op Facebook bleek even dat het voor sommige mensen moeilijk is om te geloven dat een vogel ook kan afwijken van het plaatje in de Vogelgids, maar het is toch echt een jonge Jan v Gent! Verder nog Paarse Strandlopers(zie column), Steenlopers en Drieteen Strandlopers gezien. En er vloog nog een groep van 19 Zwarte Zee-eenden langs. ook de Kuifaalscholvers waren er nog en een Kuifduiker hebben we ook nog gezien.

De terug weg via de Bijlmermeer voor de Halsbandparkieten, want de twee dames wilden ze wel heel graag zien. Totaal hebben we er 10 gezien en het blijven toch erg leuke vogels, ook al horen ze niet hier in het wild thuis.

jonge Jan v Gent en een Drieteenmeeuw

—————————————————————————————————————————————————-