Vogel dagboek 2021

—————————————————————————————————————————————————-

Januari 2021

—————————————————————————————————————————————————-

6 Januari – op zoek naar oude bekenden

met Amanda op pad zodra het een beetje licht werd. De bedoeling was om naar Hoogeveen te gaan voor de Bonte Kraai (niet gezien), naar het Dwingelderveld en Assen voor de Waterspreeuw. In het Dwingelderveld konden we geen Witoog-eend vinden wel waren de twee Zwarte zwanen er nog steeds in gezelschap van een groep Grote Canadese ganzen. ook zagen we daar een Goudhaan en een Glanskop. Van daar zijn we naar Assen gegaan voor de Zwartbuik-Waterspreeuw die nog steeds aanwezig is. Vind dit nog steeds een mooie vogel om te zien, ook heb ik ze de afgelopen jaren wel vaker gezien.

zwartbuik waterspreeuw

—————————————————————————————————————————————————-

3 Januari – 1ste trip van het jaar

Vandaag met Amanda en haar vriendinnetje Zwanetta naar IJmuiden geweest en de Bijlmermeer. Inmiddels ben ik alweer terug gekomen op mijn voornemen om dit jaar minder actief te vogelen want dat gaat toch niet lukken. Als ik iets begin dan is het voluit of niet. Ooit zij de beheerster van de vogelopvang waar ik vrijwilliger ben, een aantal jaren geleden dat ik al op een Twitcher begon te lijken. Een Twitcher is een vogelaar die achter elke bijzondere vogel aangaat bij een melding. Nu dit komende jaar zal ik er dicht bij zitten, want voor mij is het onmogelijk om achter iedere bijzondere vogel aan te gaan. Ik heb altijd gezegd er is een vogel waar alles voor wijkt en waar ik direct achter aan ga, en dat is een Sneeuwuil.

Maar goed nu eerst een dagje IJmuiden. We hoopten zeevogels te zien die we niet eerder gezien hebben en dat lukte vandaag aardig. Twee nieuwe soorten erbij en ook nog beide in dezelfde foto. Twee volwassen Jan v Genten gezien en een jonge vogel (zie foto), en ook nog een Drieteenmeeuw ook op dezelfde foto. op Facebook bleek even dat het voor sommige mensen moeilijk is om te geloven dat een vogel ook kan afwijken van het plaatje in de Vogelgids, maar het is toch echt een jonge Jan v Gent! Verder nog Paarse Strandlopers(zie column), Steenlopers en Drieteen Strandlopers gezien. En er vloog nog een groep van 19 Zwarte Zee-eenden langs. ook de Kuifaalscholvers waren er nog en een Kuifduiker hebben we ook nog gezien.

De terug weg via de Bijlmermeer voor de Halsbandparkieten, want de twee dames wilden ze wel heel graag zien. Totaal hebben we er 10 gezien en het blijven toch erg leuke vogels, ook al horen ze niet hier in het wild thuis.

jonge Jan v Gent en een Drieteenmeeuw

—————————————————————————————————————————————————-