Vogel dagboek 2020

—————————————————————————————————————————————————-

December

—————————————————————————————————————————————————-

18-12-2020 Uilen en een Zee-eend

Amanda wilde heel graag nog een keer dit jaar naar de Velduilen, maar helaas konden we er niet op tijd heen, wat mevrouw had zich verslapen. Achteraf ook helemaal niet zo erg want toen wij er waren hoorden we al dat ze de hele morgen nog niet gezien waren. Ze werden pas actief tegen half een. Of ze hebben op ons gewacht. In ieder geval hebben we zeker vier Velduilen gezien waar van een redelijk dichtbij langs vloog. Uiteindelijk zijn we van daar naar de haven van Lauwersoog gegaan waar we ook nog een leuke vogel tegen kwamen. Namelijk een volwassen Zee-eend man. Een eenden soort die normaal op open zee leeft, net als Eider eenden en de Konings-Eider.

—————————————————————————————————————————————————-

16-12-2020 Westen van het land

Voor je kinderen heb je veel over, althans wij wel. Amanda wilde heel graag dit jaar nog een Halsbandparkiet op foto hebben. Nu is dat in het Noorden van het land wat lastig, hoogstens dat je een exemplaar tegen komt die zwervende is. Maar in het westen van het land, en dan met name in de grote steden is de kans van slagen veel groter. We hadden een plan opgemaakt om eerst naar de zuider pier bij IJmuiden te gaan en dan naar de Bijlemermeer voor de Halsbandparkiet. En expres daar omdat het ons niet verstandig leek in deze tijd de binnen stad op te zoeken. Dus om 8h van huis en om 10:15 stonden we in IJmuiden op de pier. En daar liepen we direct al tegen een vogel aan die wij nog niet in onze jaartelling hadden, de Kuifaalscholver. Deze vogel is in detail net iets anders dan de gewone Aalscholver die je hier veel ziet. De Kuifaalscholver heeft een smallere snavel een een bruin oog ipv een groen oog. Er zaten veel andere vogels op de pier zoals Drieteenstrandlopers, Steenlopers en Paarse Strandloper. Verder helaas weinig zee vogels gezien, dus op weg naar de Bijlemermeer. We zagen al snel een paar Halsbandparkieten waarvan eentje mooi laag en dichtbij in een boom bleef zitten. Dus daar gauw wat foto’s van gemaakt. Ineens was er een gekrijs van jewelste en waren de Parkieten in paniek en vlogen druk heen en weer. Bleek dat er een Buizerd over kwam zweven, dus ondanks dat het ooit ontsnapte en vrijgelaten vogels zijn, weten ze wel wanneer ze moeten oppassen voor een roofvogel.

—————————————————————————————————————————————————-

06-12-2020 Noordelijke gast

De haven van Lauwersoog is altijd een leuke plek om langs te gaan als je daar bent. Niet alleen om de lekkere vis natuurlijk, maar er laten zich ook nog wel eens verassingen zien onder de vogels. En vaak zwemt er ook wel een Zeehond. Zo ook vandaag zwom er een Zeehond in de haven, en een paar Eider eenden en ook de Roodhalsfuut was er weer. Deze Fuut soort zit bijna elke winter wel in de haven. Maar een leuke aanwinst was toch ook wel de Noordse Kauw, een onder soort van onze kauw. Deze is herkenbaar aan de witte kraag in zijn nek die onze Kauwtjes niet hebben.

—————————————————————————————————————————————————-

01-12-2020 Niet mee werkende vogel

Eind November en het begin van deze maand zat er bij Wijster een Kleine Burgemeester, dit is een meeuwen soort die zeldzaam is in Nederland. Maar helaas elke keer als wij in de buurt waren en daar gingen kijken was de meeuw nergens te vinden. Uiteindelijk moesten we het doen met een Torenvalk die zich te goed deed aan een dode meeuw, die zeer waarschijnlijk tegen een vrachtwagen aan was gekomen. Het leverde wel mooie plaatjes op van de Torenvalk.

—————————————————————————————————————————————————-

November

—————————————————————————————————————————————————-

25-11-2020 verassing bij het bos

Vandaag maar weer eens richting Sterrebos, in de zomer kom ik er weinig omdat het dan minder verassend is. Maar het voorjaar en herfst/winter willen wel eens iets leuks opleveren. Zo ook vandaag, in de wintermaanden zitten er altijd wel Sijsjes in de Elzen rond om het bos, zeer behendige wintergasten. Maar tot mijn verassing kwam ik ook een Middelste Bonte Specht tegen, de enige van de spechten soorten die (nog) niet broed in de bossen rond om Roden. Maar nu ze wat vaker gezien worden, wie weet wat dit gaat opleveren. iets later kwam ik ook nog een Goudvink tegen, ook altijd een mooie vogel om te zien.

—————————————————————————————————————————————————-

22-11-2020 leuke dag

Vandaag op mijn verjaardag met dochter Amanda op pad geweest. Door de beslissingen van het Kabinet omtrent het coronavirus kun je toch niets organiseren. Dus dan lekker de natuur in. En omdat onze jaartelling nog niet te einde is maar op zoek naar zeldzame vogels. De eerste is een Bonte Kraai in Hoogeveen, tijdens vakanties in Zweden en Duitsland al veel op foto gezet, maar in Nederland nog niet gelukt tot vandaag. Daarna door naar het Dwingelderveld voor een Witoogeend, ik had deze zeldzame eend al, maar Amanda nog niet. En ook die werd gevonden, en omdat wij op de terug weg er toch langs kwamen ook bij het TT circuit nog even gekeken bij de Waterspreeuw. Al met al weer een geslaagde dag mij jaartelling teller staan nu op 213 soorten en Amanda staat op 202.

—————————————————————————————————————————————————-

18-11-2020 bijzonder moment

een bijzonder moment kun je het wel noemen, twee Ransuilen die midden in een winkelstraat in een boom zitten. Van een bewoner hoorde ik dat ze de hele zomer er al aanwezig zijn, maar nu het blad van de bomen valt worden ze pas goed zichtbaar. Helaas zitten ze zo dat een foto mooi in het zonnetje niet echt lukt. Maar ben tevreden met de foto’s.

—————————————————————————————————————————————————-

17-11-2020 weer gemist

Vandaag met Mariska naar Paesen geweest omdat daar de zeldzame Vale lijster was gezien. En zoals al een paar keer dit jaar de vogel weer net gemist. Of te laat heen gegaan. Toch bij de pier nog een Velduil gezien en in het dorp een leuke foto kunnen maken van een Zanglijster.

—————————————————————————————————————————————————-

11-11-2020 nog steeds veel mist

Omdat in het begin van de week ik de meeste tijd heb om wat verder van huis te gaan, wilde ik vandaag ondanks de mist toch er op uit. Ik had besloten om naar het Dwingelderveld te gaan voor een bijzondere eend. Namelijk een Witoogeend. En zo moeilijk als het gisteren ging met de franjepoot zo makkelijk ging het vandaag. Direct de eerste eend die uit de mist opdook was de Witoogeend, dus die was in de pocket. Daarna nog wat gewandeld daar maar niet veel meer gezien dan Koolmezen, Pimpelmezen en Goudhaantjes.

—————————————————————————————————————————————————-

10-11-2020 toch maar terug

Vandaag toch maat terug naar Peasermelannen voor de Rosse Franjepoot, Amanda zou ook mee, maar had op school wat leuks te doen, dus toch niet mee. Achteraf had ze wel spijt maar goed het is niet anders. Lang gezocht naar de Rosse Franjepoot die zich maar niet liet zien, of ik zag hem niet goed door de mist. Maar goed het is toch wel mooi om daar te wandelen dus heb mij niet verveeld. Maar als je voor een bepaalde vogel op pad gaat wil je hem ook wel graag zien. Uiteindelijk toen ik besloten had naar huis te gaan vloog hij uit het niets vlak langs mij. Kon nog net een paar foto’s maken van deze zeldzaamheid.

—————————————————————————————————————————————————-

08-11-2020 Lauwersoog

Vandaag bij Lauwersoog en Peasen/Moddergat geweest. Lauwersoog zwom in de haven een Eidereend vrouwtje en langs de kant zaten wat Steenlopers en Paarse Strandlopers. Bij Peasen zagen wij eigenlijk weinig bijzonders aan vogels, veel ganzen die overvlogen en een groep Strand Leeuweriken. Alleen toen wij thuis kwamen bleek daar ook een Rosse Franjepoot gezien te zijn. Op de terug weg nog naar de Zeeheldenbuurt gereden in Groningen omdat daar een paartje krooneenden zouden zitten. Toen wij daar aankwamen was Mariska daar ook al druk foto’s aan het maken van het paartje. Uiteindelijk wel wat mooie foto’s kunnen maken.

—————————————————————————————————————————————————-

07-11-2020 Goudvink

Vanmorgen met Amanda even richting het Sterrebos geweest. Ik had daar eerder Keepjes gezien en Amanda heeft die nog niet voor haar tellijst. Helaas geen Keepjes gezien maar wel een mannetje Goudvink. En dat is ook altijd mooi.

—————————————————————————————————————————————————-

03-11-2020 Kleibosch

Vandaag na een lange tijd weer eens bij Kleibosch geweest. Kleibosch is een klein bos in het zuid-oosten van de Onlanden waar nog originele potklei in de grond zit. In de 18de eeuw kwamen monniken vanuit Aduard hier heen op potklei uit de grond te halen. Wij komen er voornamelijk om de vogels. Vandaag veel Koperwieken gezien en Roodborstjes maar verder vrij rustig. Wel vlogen er vier Raven over ons heen.

—————————————————————————————————————————————————-

Oktober

—————————————————————————————————————————————————-

20-10-2020 een bijzonder moment

Vanmiddag was ik met Amanda samen even een rondje Onlanden aan het doen. Er zouden bij Peize toendrarietganzen gezien zijn, het enige wat wij op die plek gezien hebben waren Kolganzen met jonge ganzen erbij. Maar toen we verder reden springt er ineens vlak voor de auto uit de berm een Havik omhoog, vliegt voor de auto langs en gaat aan de andere kant van de weg op een paaltje zitten. Nog nooit heb ik een havik zittend op foto kunnen krijgen dus erg blij dat dit nu wel lukte.

—————————————————————————————————————————————————-

14-10-2020 een Hop

Gisteren was hij al gemeld en eenmaal daar hoorden we dat hij er al een paar dagen zat. Een Hop in de stad Groningen in een industrie terrein. Niet een plek waar je een Hop zou verwachten als weide vogel en open gebieden. Vermoedelijk is hij hier terecht gekomen doordat hij door slecht weer de groep kwijt is geraakt tijdens de vogeltrek. Zo op het oog eet hij goed en zou het mooi zijn, eenmaal aangesterkt dat hij weer verder kan. Er werd ook gesuggereerd door vogelaars dat hij ontsnapt is ergens omdat hij zich gemakkelijk laat fotograferen. Maar omdat hij niet geringd is, is deze optie wel klein. In ieder geval een mooie vogel om te zien.

—————————————————————————————————————————————————-

13-10-2020 Langs de Friese kust

vandaag met Amanda op pad geweest langs de Friese kust. We zijn begonnen in Harlingen omdat daar een Grote Grijze Snip was gezien. Helaas hebben wij de vogel niet kunnen vinden. Van daar uit richting Holwerd en Moddergat, bij Holwerd zaten veel bergeenden en Kanoeten, maar verder weinig bijzonders gezien. Bij Peazemerlannen bij Moddergat zat op de dijk een Sneeuwgors. Maar toen er een groepje piepers opvloog kwam er ook een klein Roofvogeltje tevoorschijn. Na het vogeltje opgezocht te hebben kwamen we toto de conclusie dat het een Smelleken was. Dat was gaaf want die hadden we nog niet eerder gezien.

—————————————————————————————————————————————————-

10-10-2020 Zeldzame vogel in Onlanden

Gisteren kom ik thuis van mijn werk zegt mijn dochter, je gelooft nooit wat er is gemeld in de Onlanden? Een Grijze Wouw. En deze mooie Roofvogel is in Nederland zeer zeldzaam, zo zeldzaam dat ik er ook vandaag maar een extra column aan besteed heb. (zie elders op deze site) Dus wij na het eten heen, maar omdat het licht al slecht was hadden we geen mooie foto’s. Dus ik vanmorgen weer heen en ook nu was het weer lastig fotograferen omdat hij steeds net iets te ver weg bleef. Maar we hebben hem gezien en dat is als bijzonder genoeg.

—————————————————————————————————————————————————-

04-10-2020 vreemde dag

Een vreemde dag omdat we tot twee keer toe het plan hebben verandert. eerst zouden we naar Schiermonnikoog maar omdat er meer interessante vogels op Texel waren gezien plan bijgesteld. Maar vanwege de voorspelde weersverwachtingen, die volgens mij achteraf wel meevielen, zijn wij uiteindelijk naar de Orchideeënhoeve gegaan. Wij waren er al een paar jaar niet meer geweest en na deze dag denk ik dat ik er ook niet gauw weer kom. Het gaat daar allang niet meer om de orchideeën, want wat overal hangt wordt ingekocht, behalve de Cymbidium en Vensschoentje want die kweken ze nog wel zelf. Daar naast lijkt het wel een mini dierentuin met in iedere hal een kinderspeelplaats. En natuurlijk zijn de Lori’s en de Vlinders leuk om te fotograferen. Maar niet te min heeft het toch wel wat mooie foto’s opgeleverd.

—————————————————————————————————————————————————-

September

—————————————————————————————————————————————————-

26-09-2020 Proefcross Ronostrand

Vandaag een keer heel wat anders gedaan. Foto’s maken van Paarden en dat is voor mij wel een uitdaging want sinds ik vroeger als kind in Slagharen van een paard afgevallen ben heb ik helemaal niets met deze dieren. Maar uiteindelijk is het een leuke en leerzame dag geworden. Foto’s er van zijn te vinden hier op de site Gallery/Diversen.

—————————————————————————————————————————————————-

22-09-2020 Weerribben/De Wieden

Vandaag was Amanda vrij van school en hadden wij besloten een nieuwe poging te wagen voor de Visarend. Vroeg heen maar toen we eenmaal op de eerste plek waren zijn we daar weg gevlucht omdat er ergens een boer gras aan het branden was en je totaal niets meer zag. Maar misschien moest het zo zijn want op de tweede plek was een Visarend aan het jagen. Eentje die ook redelijk dichtbij langs vloog. Hier liet een IJsvogel zich ook een paar keer zien. Maar het mooiste was toch wel het zien van een Otter. Die ook heel lang in zicht bleef maar steeds net niet dichtbij genoeg voor mooie foto’s.

—————————————————————————————————————————————————-

20-09-2020 IJsvogel dag

Wij hadden te horen gekregen van een kijkmuur in de Weerribben waar wij nog niet eerder waren geweest. Er zou daar een Visarend zitten die goed te fotograferen was. Was zeg ik want wij hebben de Visarend niet gezien. Wel kwam er direct een IJsvogel dichtbij recht voor ons zitten. En die ging ook nog even een visje vangen . Dus dat was een mooi moment. Later op de dag waren Amanda en ik ook nog even bij Lettelbert waar wij ook nog een IJsvogel zagen alleen ging het deze keer om een vrouwtje.

—————————————————————————————————————————————————-

17-09-2020 Het wordt weer tijd voor…

Vandaag maar weer eens de Onlanden in geweest want zo langzamerhand wordt het weer tijd dat de Baardmannetjes weer actief worden langs de paden. Zelf vind ik het een van de mooiste Riet/Zangvogeltjes, en zeker de mannetjes. En dan het geluid wat ze maken wat wel te vergelijken is met “tsjing, tsjing”.

—————————————————————————————————————————————————-

13-09-2020 ’t Roegwold

Drie dagen eerder was ik ook al in ’t Roegwold omdat er, voor ons land, zeer zeldzame Gestreepte Strandloper was gezien. Er zouden zelfs meerdere zitten. Deze vogel broed voornamelijk in Alaska en Siberië en komen heel af en toe deze kant op. Toen kon ik hem niet vinden maar vandaag was het wel raak en kunnen we weer een zeldzame vogel meetellen.

—————————————————————————————————————————————————-

06-09-2020 Langs de Friese kust

Amanda wilde toch ook wel graag de Sneeuwganzen zien dus hebben we besloten vandaag vanaf daar langs de Friese kust te gaan tot het Lauwersmeer. Gelukkig zaten de Sneeuwganzen er nog. Bij Zwarte Haan stonden 12 flamingo’s, 8 Chileense en 4 Europese die wat lichter van kleur zijn. Bij Holwerd is het langs de kant naar de boot altijd wel leuk fotograferen want daar lopen altijd wel verschillende Steltloper soorten. Maar het mooiste van de dag was toch wel bij het Lauwersmeer waar een Vos rustig zijn maaltijd aan het zoeken was, en zich door niemand liet storen. Dit leverde ook wel erg mooie foto’s op.

—————————————————————————————————————————————————-

01-09-2020 Sneeuwganzen

Op waarneming.nl was een melding dat in Friesland in de buurt van Westhoek Sneeuwganzen waren gemeld, maar liefst 60 exemplaren waren gezien. Dus vandaag maar eens een kijkje nemen of ze er nog zijn, want vaak is het met dit soort zeldzame vogels zo dat maar een op plek blijven. In eerste instantie zag ik ze niet tot ze op vlogen vanuit uit een klein poeltje en in het weiland gingen zitten. Ondanks dat zaten ze toch nog wat ver weg. Later hoorde ik dat het niet om wilde vogels zou gaan maar ontsnapte of vrijgelaten vogels uit Duitsland. Voor mij maakt het niet uit, een Sneeuwgans is een Sneeuwgans en ik heb hem in het wild gezien.

—————————————————————————————————————————————————-

Augustus

—————————————————————————————————————————————————-

19-08-2020 Texel

Als soort van vakantie afsluiter vandaag naar Texel geweest. Maar het is te merken dat het zomer is, er is weinig activiteit van vogels. En ondanks het Corona virus toch wel best druk met vakantiegangers. Voor de rest had ik weinig zin deze maand om erop uit te gaan. Het was even genoeg na zo’n actieve vakantie.

—————————————————————————————————————————————————-

01-08-2020 vakantie

Vakantie is begonnen en wij gaan op weg naar het oosten van Duistland naar Hildebrandshagen. Een ideale plek wat alles ligt op een uurtje tot anderhalf uur rijden van ons. Berlijn is anderhalf uur rijden maar vanwege het Corona virus dit jaar niet bezocht. De Pools grens is een uur rijden zeker de moeite waard voor de benzine prijzen daar, tijdens onze vakantie was 1 liter benzine €1,01. En het bekende Müritz nationaal park was ook ongeveer een uur rijden. In Polen natuurlijk weer de Zeearenden trip op de Oder delta gedaan, en weer een hele belevenis. Foto’s staan hier wel op de site. Elke morgen werden we wakker van het roepen van Kraanvogels en het zingen van Wielewalen. En heel veel soorten vogels gezien tijdens de vakantie, zelfs een levende Wasbeer.

wielewaal

—————————————————————————————————————————————————-

Juli

—————————————————————————————————————————————————-

25-07-2020 Roerdomp

De laatste dagen vliegen de Roerdompen af en aan op het “bekende” plekje zoals veel vogelaars de plek inmiddels noemen. Het gaat vermoedelijk om jonge vogels, want normaal laten Roerdompen zich niet zo makkelijk zien. Maar vanmorgen vloog er een wel heel dicht langs en dat levert dan weer een mooie foto op.

—————————————————————————————————————————————————-

22-07-2020 Onlanden

Al een paar dagen weer wat dichter bij huis aan het spotten naar vogels. Vandaag in de Onlanden de Reuzenstern gezien, of zoals dat dan in vaktermen heet, waargenomen. Reuzenstern is best wel een zeldzame vogel in ons land en de grootste uit de Stern groep. Een erg mooie vogel die sierlijk naar beneden duikt op zoek naar een visje.

—————————————————————————————————————————————————-

16-07-2020 De Wieden

Vandaag naar de Wieden en Weerribben geweest omdat daar een kleine kolonie Purperreigers zit. Naar mijn idee een van de mooiste reigersoort die er is. Ook Lepelaars broeden hier en er zitten zelfs Otters. Deze laatste hebben we hier nog niet gezien. Wel vandaag ook Roerdompen en Boomvalken gezien. Dus uit eindelijk wel weer de moeite waard.

Boomvalken

—————————————————————————————————————————————————-

01-07-2020 Bijzondere Gans

Gisteren was er een melding van een bijzondere gans bij de Twijzelermieden, hij zou daar bij de kijkhut gezien zijn. Dus Amanda en ik er vandaag heen en niet echt mooi weer maar het moest toch maar. Aangekomen bij de hut was de vogel niet te vinden, dus even aan de wandel naar de plas aan de andere kant van de weg maar ook daar was de gans niet te zien. Dus maar weer terug naar de kijkhut en toen stond hij er wel en ook nog redelijk dichtbij. Wel was hij erg schuw en ging direct het riet in. Maar na een half uur kwam hij weer ter voorschijn en konden we aardig goede foto’s maken. Het ging namelijk om een Ross’Gans ook wel Kleine Sneeuwgans genoemd. Zij broeden in het Noorden van Canada en overwinteren in Midden- en Zuid Amerika. En heel af en toe komt er eens eentje in Europa terecht.

—————————————————————————————————————————————————-

Juni

—————————————————————————————————————————————————-

28-06-2020 Twee erbij

Op Vaderdag waren we er al even geweest op de terug weg, natuurgebied de Weerribben/De Wieden bij Giethoorn in de buurt. Vandaag even terug geweest voor De Purperreiger en de Zwarte Stern. Zoals jullie misschien inmiddels weten ben ik dit jaar met een soorten jaartelling bezig en dus vandaar de kop, twee erbij. Als doel had ik gesteld om 200 soorten te zien dit jaar en inmiddels zit ik al over de 190.

Zwarte Stern met een Libelle

—————————————————————————————————————————————————-

21-06-2020 Vaderdag

Wekenlang was mijn dochter er al mee bezig, iets speciaals bedenken voor Vaderdag, en tot vlak voor dat wij weg gingen wist ik nog van niets. Ze had bedacht om naar Nationaal park De Hoge Veluwe te gaan. Iets met natuur is altijd goed bij mij. Het was een warme maar leuke dag waarin we veel gezien hebben en toch ook weer niet. Maar het hoogte punt van de dag was toch wel dat wij een Edelhert hebben gezien.

—————————————————————————————————————————————————-

10-06-2020 Roodmus Lauwersmeer

De Roodmus is een zeldzame broedvogel in Nederland en ieder jaren zijn er wel jonge vogels op zwerftocht vanuit het oosten die in ons land terecht komen. Zo zit er ieder jaar wel een jonge Roodmus bij het Lauwersmeer, maar dit jaar zat er een volwassen mannetje. Misschien wel dezelfde jonge vogel van vorig jaar die het goed was bevallen op deze plek. Alleen was mijn verbazing groot toen ik ook een vrouwtje op dezelfde plek tegen kwam, het is mij helaas niet bekent of ze ook gebroed hebben, want dat zou helemaal geweldig zijn. Op de foto’s mannetje en vrouwtje.

—————————————————————————————————————————————————-

02-06-2020 Draaihals

Begin Juni ben ik twee keer naar het Drents Friese Wold geweest om een Draaihals op foto te zetten. Ik wist toen nog niet dat er een paartje aan het broeden was daar. Ik had nog nooit een Draaihals op foto gezet, laat staan dat ik er een gezien heb. Het is een vogel die uit de groep van de spechten komt. In ons land vrij zeldzaam als broedvogel en gelukkig op deze plek hielden fotografen gepaste afstand onder toeziend oog van natuurmonumenten. Op een enkeling na ging dit ook prima. Daarom ben ik zelf ook er maar een paar keer geweest om de vogels hun rust te gunnen. Uiteindelijk hebben ze zes jongen groot gebracht en zijn ook uitgevlogen. Op de foto beide ouders, het lijkt of de foto heel dicht bij gemaakt is, maar dat is niet zo en het voordeel van een telelens.

—————————————————————————————————————————————————-

Mei

—————————————————————————————————————————————————-

31-05-2020 Witwang Stern

Vandaag het Zuidladermeer op program, doel de Witwangstern te zien. Wat velen misschien wel weten hoort de Visdief ook te groep Sterns. Twee anderen hadden we al op Texel gezien en gefotografeerd, en nu was het de beurt voor de Witwangstern. Gelukkig weten we waar de vogels bevinden bij het Zuidladermeer dus hoeven we niet veel te zoeken. Maar een leuke foto is nog lastig van deze behendige vogel, die het ene moment scherp in beeld is, en een moment later weer uit beeld is. Uiteindelijk lukt het ons toch, zelfs met een kikker in de snavel.

—————————————————————————————————————————————————-

26-05-2020 Rondje Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is dit jaar een geliefde plek voor ons om heen te gaan, mede omdat het redelijk dichtbij is, en we toch lekker een hele ochtend op pad zijn. En toch zijn er soms van die momenten dat het geluk wel erg mee zit. En dat was deze ochtend ook zo, de Roodmus die zich toch ook weer liet zien en horen met zijn prachtige zang. Maar bij Ezumakeeg noord hadden we wel heel veel geluk. Het gebeurt namelijk niet vaak dat wij een Koekoek op foto krijgen en als het al lukt is het vaak omdat ze voorbij vliegen. Wij hoorden er een in een bomen rij en Amanda en ik liepen in die richting met Mariska wat verder achter ons. Tot twee keer toe was hij Amanda en mij te slim af maar uiteindelijk had Mariska hem wel, en toen keerde het tij ook voor ons. eerst goed duidelijk in een boom op foto. Maar daarna heel mooi vrij op een paal in de haven van Ezumazijl.

—————————————————————————————————————————————————-

25-06-2020 Fochteloërveen

vandaag het Focheloërveen maar weer eens opgezocht in de hoop de Slangenarend vast te leggen. Helaas lijkt het er op dat deze vogel een dingetje gaat worden voor mij, want het lukt maar niet op hem op foto te krijgen. Veel vogels zijn druk met nesten bezig en dat is dan wel weer leuk om te zien. Een paartje Grauwe Klauwieren zit wel mooi binnen een kleine afstand om foto’s te maken.

—————————————————————————————————————————————————-

21-05-2020 Texel

Vandaag weer een dagje Texel en het is mooi weer, beter in ieder geval dan toen we in Februari heen gingen. Nu was het zelfs af en toe veel te warm. En ondanks dat de Corona regels nog van kracht zijn, was het prima te doen vandaag. Uiteraard weer even gekeken bij de Flamingo die het schijnbaar goed heeft daar, want hij of zij staal al bijna een half jaar bij het zelfde plasje. Deze keer tot blijdschap van Amanda ook meer Eider eenden gezien. Maar de mooiste vogels van deze dag vond ik toch wel de Dwerg Stern en de Grote Stern, wat een behendige vogels zijn dit. Sylvia had meer pech omdat veel van de winkels nog steeds dicht waren.

—————————————————————————————————————————————————-

19-05-2020 Oost Groningen

Wie op vogelgebied oost Groningen zegt, zegt Grauwe Kiekendief. Deze mooie roofvogel broedt hier als een van de weinige plekken in ons land. Kiekendieven vind ik zelf erg mooie vogels om te zien jagen, en ik zie zelf wel enige gelijkenis met Wouwen. Grauwe kiekendieven broeden vrij laat en dat is ook te zien omdat zowel de mannetjes als de vrouwtjes geregeld langs ons vliegen om te jagen. ook kwam er nog even een mannetje van de Blauwe Kiekendief voorbij.

—————————————————————————————————————————————————-

15-05-2020 Bantpolder

vandaag richting de Bantpolder ten noorden van het Lauwersmeer voor een bijzondere Plevier. De Morinelplevier is hier maar een paar weken en als je met een jaartelling bezig bent moet je er snel bij zijn. Een groepje van ongeveer 20 vogels zit midden op een nog onbewerkte akker en te ver weg voor een redelijke foto. Uiteindelijk naar een andere plek verplaatst waar ze wel wat dichterbij kwamen en ik ze wel op foto kon zetten. Morinelplevieren broeden helemaal in het noorden van Noorwegen maar tijdens de vogeltrek komen ze hier even op adem en kunnen ze even bijtanken voor ze verder gaan.

—————————————————————————————————————————————————-

12-05-2020 Schoorl

Vandaag met Amanda een dagje Schoorl en niet om op het strand te gaan liggen, dat mag immers niet van de regering vanwege de Corona prikkelingen. Wij gaan heen omdat daar een Roodkop Klauwier is gezien. Op de plak aangekomen zijn er al een paar fotografen aanwezig en was de vogel net weg gevlogen. Maar gelukkig vonden Amanda en ik de vogel al vrij snel boven op een duin. de Roodkop Klauwier is een vogel die normaal in Zuid-Europa in de landen langs de Middellandse zee voorkomt. Maar in het voorjaar begin zomer zwerven er altijd wel een paar naar het noorden, en ook in ons land worden ze dan wel gezien. zo ook nu. het vervelende van deze dag was toen wij thuis kwamen er een aan het eind van de dag bij Hoogeveen werd gemeld. Die hebben we een dag later nog even bekeken.

—————————————————————————————————————————————————-

05-05-2020 Bevrijdingsdag

Omdat door de Corona virus en de regels daar omheen alles is afgelast, geeft het weer andere mogelijkheden. Dus lekker de natuur in en op weg naar het Lauwersmeer. Er waren bij de Pomp namelijk een groepje Wielewalen gemeld, een vogel die ik nog niet eerder gezien heb. Toen wij de auto uitstapten hoorden we al direct de zo herkenbare zang van de Wielewaal. Maar dan moet je ze nog vinden en dat bleek wat lastiger met al het blad aan de boom. Uiteindelijk lukte het toch om een paar op foto te krijgen. Vandaar uit nog even naar Ezumakeeg waar Amanda en ik nog een grote bonus kregen. een Zeearend vloog redelijk laag recht boven ons, en bleef rustig zweven op de wind.

—————————————————————————————————————————————————-

April

—————————————————————————————————————————————————-

29-04-2020 gekte maar toch er op uit

De afgelopen weken is het leven bizar, door het Corona virus moet iedereen zich aan regels houden, maar met bloemen bezorgen ongelofelijk druk. Zo druk dat de website erbij bleef en geen tijd had om het bij te werken helaas. Maar nu eindelijk op een regenachtige dag even tijd om alles bij te werken. Er zijn in het Vogel ABC zes vogelsoorten toegevoegd namelijk, Appelvink, Beflijster, Bosuil, Groenpootruiter, Zwartkop en de Zwarte mees. Verder bij wat vogels foto’s toegevoegd zoals de Middelste Bonte specht en de Visarend. Dus er valt weer genoeg te bekijken.

—————————————————————————————————————————————————-

26-04-2020 vier uur in een bos

Ooit zij Aalrdik Pot een keer bij een van zijn lezingen, het liefste wat hij deed was in het bos bij zijn huis, gewoon een paar uur onder een boom zitten en genieten van de natuur. Als je rustig blijft zitten komt er van alles voorbij.

Vandaag hebben Amanda en ik dat samen gedaan, hebben we meer dan vier uur tegen een boom aangezeten, en geweldig genoten van wat er voorbij kwam. Toegegeven het is een gemaakte voerplek in een bos, maar de verscheidenheid aan vogels is groot. Zelf ben ik niet zo’n voorstander van dit soort plekken, maar soms moet je wat om tot goede foto’s te komen van bepaalde soorten. Wij zaten op gepaste afstand en dan komen er verschillende mezen langs, Appelvinken, twee spechten soorten en zelfs Eekhoorns komen dichtbij. Ook zeer mooie foto’s kunnen maken van dit alles ondanks het slechte licht.

Een dag later zijn we weer geweest omdat het weer veel beter was, maar hebben veel minder gezien. Het was druk met mensen op de plek, ook de mensen die dit bedacht hebben waren er. En ze zaten veel dichterbij dan wij een dag eerder en dat was aan de vogels en Eekhoorns te merken. het was ineens minder talrijk aan dieren. Uiteraard blijven de mezen, Roodborstjes en Merels wel komen omdat ze minder schuw zijn. Dus de beleving was voor ons ook heel anders dan de dag er voor.

Appelvink mannetje

—————————————————————————————————————————————————-

11-04-2020 toch er op uit

Het corona virus heeft Nederland flink in zijn greep, en toch is het in het Noorden van het land prima te doen, mits je maar aan de regels houdt. Die mensen die je tegen komt houden netjes afstand en zelf werk ik daar ook aan mee. Misschien komt het ook omdat het hier in het Noorden minder dichtbevolkt is? En ondanks dat het gekke tijden zijn voor bloemisten en hun bezorgers, ik heb afgelopen Zaterdag meer dan 60 bestellingen bezorgd en mijn collega ook nog eens over de 30, vind ik toch nog ruimte om er op uit te gaan. Wel veel minder dan mij lief is.

En als ik er dan op uit ga is het vaak op Zondag met dochter Amanda, of door de weeks vroeg in de ochtend of in de avond. En afgelopen week waren we even een paar uurtjes in Lettelbert in de kijkhut. Helaas geen IJsvogels gezien en ook geen Havik, maar wel genoeg Tjiftjaf’s. Bijgevoegde foto is daar het bewijs van.

Tjiftjaf

—————————————————————————————————————————————————-

Maart

—————————————————————————————————————————————————-

17-03-2020 Corona virus ook in Noordenveld

Lieve Vogelvrienden,

Ook ik kan er niet langer onderuit nu het Coronavirus ook in de gemeente Noordenveld actief is. Daarom hebben we besloten dat mijn Fotopresentatie van volgende week Donderdag verplaatst gaat worden naar het najaar. Tegen die tijd wordt het wel vermeld via de wegen zoals dat nu ook bekent is gemaakt. Natuurlijk hoop ik dan jullie allen te zien.

.m.v.g. Theo Kompier
TdK Natuurfotografie

—————————————————————————————————————————————————-

05-03-2020 Voorjaar in aantocht

De afgelopen week een paar keer naar de Zuiderpier in Harlingen geweest omdat daar mooie vogels te zien waren. Veel zijn al voorbij gekomen op mijn Facebook pagina zoals de Kuifduiker, Eidereend en de Sneeuwgorzen. En vanmorgen maar weer eens richting het vertrouwde Sterrebos hier in Roden. Er waren nog wat wintergasten als Sijsjes en Koperwieken maar dat zal niet lang meer duren en dan gaan ze naar het noorden terug. En toch is het ook leuk als je na een winterperiode weer oude bekenden terug ziet zoals het het mannetje van de Mandarijneend bij Mensinghe, helaas heb ik het vrouwtje nog niet gezien. Ook heb ik weer een IJsvogel zien vliegen maar ook het Groene Spechten paartje is gelukkig nog compleet. Het mannetje zat wel heel mooi in een weiland, en als je dan niet goed op let, loop je hem zo voorbij.

—————————————————————————————————————————————————-

Februari

—————————————————————————————————————————————————-

22-02-2020 dagje Texel

Na dagen en misschien zelfs wel weken regen hebben toch besloten om naar Texel te gaan. Eerst was de bedoeling Vlieland maar vanwege de kosten toch gekozen voor Texel. Oom omdat hier een Flamingo was gezien. En wij hebben hem ook gezien ondanks of misschien wel juist door de 3de voorspelde storm op rij. Want zo’n vogel gaat echt niet vliegen bij harde wind lijkt mij.

Je zou bij een Flamingo meer denken aan tropische oorden gezien zijn mooie kleuren en klopt voor een gedeelte ook wel. Er zijn zes soorten bekent waar van de Europese Flamingo in ons land zich wel laat zien. Net over de grens bij Groenlo bij het Zwillbrocker Venn in Duitsland zit een kolonie Flamingo’s. En juist deze vogels laten zich buiten het broedseizoen zien in ons land.

—————————————————————————————————————————————————-

07-02-2020 Bijna Valentijn

Hoewel in het dierenrijk de “daad” gedaan wordt om te zorgen voor het nageslacht en niet voor lust en plezier zoals bij de mens. zou je soms toch andere gedachten er over kunnen hebben. Twee Eekhoorns denken rustig aan het nageslacht te werken als er een derde bij komt. De foto’s suggereren misschien wat anders maar de derde wilde toch echt de andere twee uit elkaar krijgen, wat hem overigens niet gelukt is.

—————————————————————————————————————————————————-

Januari

—————————————————————————————————————————————————-

27-1-2020 Voor alles is een eerste keer

De ochtend begon met een berichtje dat mijn vogelmaatje een dag rust nam omdat ze nog herstellende is van een gescheurde spier in haar zij. Prima je moet geen dingen gaan overbelasten want dan duurt het herstel alleen maar langer. Alleen toen ik aangaf dat ik richting een Steenuil wilde en daarna naar het Zuidladermeer begon ze toch te twijfelen. Want een Steenuil zie je niet elke dag, dus half uurtje later waren wij samen op weg naar een Steenuil. Haar moeder was ook onderweg dus we zien wel wat het gaat worden. De Steenuil hadden we al gauw gevonden en vlug wat foto’s gemaakt. Maar goed ook want al snel vloog de uil achter het huis in de coniferen. Maar wat nu? Het idee viel al gauw om dan richting Havixhorst te gaan voor de Rose Pelikaan. Eerst even koffie pauze bij moeders thuis en toen met zijn drieën weer verder. En daar hebben we geen spijt van gehad want de Pelikaan was aardig actief en vloog geregeld even een rondje. Dus al met al weer een geslaagde dag. Meer foto’s in het VogelABC

—————————————————————————————————————————————————-

24-01-2020 Druk, druk, druk

Er gebeuren veel dingen tegelijk op het moment, en het weer was ook niet altijd goed om er op uit te trekken. Daar naast lagen beide vogel maatjes in de lappenmand maar gelukkig gaat het met beide beter nu. Voor mijn voorgenomen telling van dit jaar zit ik nu op 63 vogelsoorten en dat gaat in de loop van het jaar natuurlijk nog wel meer worden. het streven is om 200 soorten te zien. De verkoop van de kalenders gaat ook goed. En hou de site in de gaten want naast jaarkalenders komen er ook nog verjaardagkalenders met vogel thema’s.

Dan nog twee datums om vast te leggen in de agenda: op 2de paasdag ben ik weer aanwezig op het DierDoet evenement van het Terra college in Groningen. En Donderdag 26 maart geef ik weer een presentatie van mijn foto’s. zie flyer.

—————————————————————————————————————————————————-

1 Januari de eerste van het jaar

Natuurlijk eerst voor al mijn volgers de aller beste wensen voor het nieuwe jaar, volgens het chinese kalender het jaar van de Rat, ook wel jaar van de Muis genoemd. Het jaar van de Rat schijnt een wisselend jaar te zijn. Vorig jaar was het jaar van de Varken, en dat is een positief jaar, wat voor mij op vogel gebied ook wel is gebleken.

Ik heb mij dit jaar voor genomen om bij Dutch Birding een jaarlijst bij te gaan houden. Gewoon eens kijken wat ik in een jaar gezien heb. En ik ga het niet anders doen als voorheen, ga niet het hele land door opzoek naar vogels, maar wat ik tegen kom wel bijhouden en noteren. We zullen zien waar we staan aan het eind van het jaar. In ieder geval staan de eerste zes tuinvogels er al in.

—————————————————————————————————————————————————-