Vogel dagboek 2020

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-

April

—————————————————————————————————————————————————-

29-04-2020 gekte maar toch er op uit

De afgelopen weken is het leven bizar, door het Corona virus moet iedereen zich aan regels houden, maar met bloemen bezorgen ongelofelijk druk. Zo druk dat de website erbij bleef en geen tijd had om het bij te werken helaas. Maar nu eindelijk op een regenachtige dag even tijd om alles bij te werken. Er zijn in het Vogel ABC zes vogelsoorten toegevoegd namelijk, Appelvink, Beflijster, Bosuil, Groenpootruiter, Zwartkop en de Zwarte mees. Verder bij wat vogels foto’s toegevoegd zoals de Middelste Bonte specht en de Visarend. Dus er valt weer genoeg te bekijken.

—————————————————————————————————————————————————-

26-04-2020 vier uur in een bos

Ooit zij Aalrdik Pot een keer bij een van zijn lezingen, het liefste wat hij deed was in het bos bij zijn huis, gewoon een paar uur onder een boom zitten en genieten van de natuur. Als je rustig blijft zitten komt er van alles voorbij.

Vandaag hebben Amanda en ik dat samen gedaan, hebben we meer dan vier uur tegen een boom aangezeten, en geweldig genoten van wat er voorbij kwam. Toegegeven het is een gemaakte voerplek in een bos, maar de verscheidenheid aan vogels is groot. Zelf ben ik niet zo’n voorstander van dit soort plekken, maar soms moet je wat om tot goede foto’s te komen van bepaalde soorten. Wij zaten op gepaste afstand en dan komen er verschillende mezen langs, Appelvinken, twee spechten soorten en zelfs Eekhoorns komen dichtbij. Ook zeer mooie foto’s kunnen maken van dit alles ondanks het slechte licht.

Een dag later zijn we weer geweest omdat het weer veel beter was, maar hebben veel minder gezien. Het was druk met mensen op de plek, ook de mensen die dit bedacht hebben waren er. En ze zaten veel dichterbij dan wij een dag eerder en dat was aan de vogels en Eekhoorns te merken. het was ineens minder talrijk aan dieren. Uiteraard blijven de mezen, Roodborstjes en Merels wel komen omdat ze minder schuw zijn. Dus de beleving was voor ons ook heel anders dan de dag er voor.

Appelvink mannetje

—————————————————————————————————————————————————-

11-04-2020 toch er op uit

Het corona virus heeft Nederland flink in zijn greep, en toch is het in het Noorden van het land prima te doen, mits je maar aan de regels houdt. Die mensen die je tegen komt houden netjes afstand en zelf werk ik daar ook aan mee. Misschien komt het ook omdat het hier in het Noorden minder dichtbevolkt is? En ondanks dat het gekke tijden zijn voor bloemisten en hun bezorgers, ik heb afgelopen Zaterdag meer dan 60 bestellingen bezorgd en mijn collega ook nog eens over de 30, vind ik toch nog ruimte om er op uit te gaan. Wel veel minder dan mij lief is.

En als ik er dan op uit ga is het vaak op Zondag met dochter Amanda, of door de weeks vroeg in de ochtend of in de avond. En afgelopen week waren we even een paar uurtjes in Lettelbert in de kijkhut. Helaas geen IJsvogels gezien en ook geen Havik, maar wel genoeg Tjiftjaf’s. Bijgevoegde foto is daar het bewijs van.

Tjiftjaf

—————————————————————————————————————————————————-

Maart

—————————————————————————————————————————————————-

17-03-2020 Corona virus ook in Noordenveld

Lieve Vogelvrienden,

Ook ik kan er niet langer onderuit nu het Coronavirus ook in de gemeente Noordenveld actief is. Daarom hebben we besloten dat mijn Fotopresentatie van volgende week Donderdag verplaatst gaat worden naar het najaar. Tegen die tijd wordt het wel vermeld via de wegen zoals dat nu ook bekent is gemaakt. Natuurlijk hoop ik dan jullie allen te zien.

.m.v.g. Theo Kompier
TdK Natuurfotografie

—————————————————————————————————————————————————-

05-03-2020 Voorjaar in aantocht

De afgelopen week een paar keer naar de Zuiderpier in Harlingen geweest omdat daar mooie vogels te zien waren. Veel zijn al voorbij gekomen op mijn Facebook pagina zoals de Kuifduiker, Eidereend en de Sneeuwgorzen. En vanmorgen maar weer eens richting het vertrouwde Sterrebos hier in Roden. Er waren nog wat wintergasten als Sijsjes en Koperwieken maar dat zal niet lang meer duren en dan gaan ze naar het noorden terug. En toch is het ook leuk als je na een winterperiode weer oude bekenden terug ziet zoals het het mannetje van de Mandarijneend bij Mensinghe, helaas heb ik het vrouwtje nog niet gezien. Ook heb ik weer een IJsvogel zien vliegen maar ook het Groene Spechten paartje is gelukkig nog compleet. Het mannetje zat wel heel mooi in een weiland, en als je dan niet goed op let, loop je hem zo voorbij.

—————————————————————————————————————————————————-

Februari

—————————————————————————————————————————————————-

22-02-2020 dagje Texel

Na dagen en misschien zelfs wel weken regen hebben toch besloten om naar Texel te gaan. Eerst was de bedoeling Vlieland maar vanwege de kosten toch gekozen voor Texel. Oom omdat hier een Flamingo was gezien. En wij hebben hem ook gezien ondanks of misschien wel juist door de 3de voorspelde storm op rij. Want zo’n vogel gaat echt niet vliegen bij harde wind lijkt mij.

Je zou bij een Flamingo meer denken aan tropische oorden gezien zijn mooie kleuren en klopt voor een gedeelte ook wel. Er zijn zes soorten bekent waar van de Europese Flamingo in ons land zich wel laat zien. Net over de grens bij Groenlo bij het Zwillbrocker Venn in Duitsland zit een kolonie Flamingo’s. En juist deze vogels laten zich buiten het broedseizoen zien in ons land.

—————————————————————————————————————————————————-

07-02-2020 Bijna Valentijn

Hoewel in het dierenrijk de “daad” gedaan wordt om te zorgen voor het nageslacht en niet voor lust en plezier zoals bij de mens. zou je soms toch andere gedachten er over kunnen hebben. Twee Eekhoorns denken rustig aan het nageslacht te werken als er een derde bij komt. De foto’s suggereren misschien wat anders maar de derde wilde toch echt de andere twee uit elkaar krijgen, wat hem overigens niet gelukt is.

—————————————————————————————————————————————————-

Januari

—————————————————————————————————————————————————-

27-1-2020 Voor alles is een eerste keer

De ochtend begon met een berichtje dat mijn vogelmaatje een dag rust nam omdat ze nog herstellende is van een gescheurde spier in haar zij. Prima je moet geen dingen gaan overbelasten want dan duurt het herstel alleen maar langer. Alleen toen ik aangaf dat ik richting een Steenuil wilde en daarna naar het Zuidladermeer begon ze toch te twijfelen. Want een Steenuil zie je niet elke dag, dus half uurtje later waren wij samen op weg naar een Steenuil. Haar moeder was ook onderweg dus we zien wel wat het gaat worden. De Steenuil hadden we al gauw gevonden en vlug wat foto’s gemaakt. Maar goed ook want al snel vloog de uil achter het huis in de coniferen. Maar wat nu? Het idee viel al gauw om dan richting Havixhorst te gaan voor de Rose Pelikaan. Eerst even koffie pauze bij moeders thuis en toen met zijn drieën weer verder. En daar hebben we geen spijt van gehad want de Pelikaan was aardig actief en vloog geregeld even een rondje. Dus al met al weer een geslaagde dag. Meer foto’s in het VogelABC

—————————————————————————————————————————————————-

24-01-2020 Druk, druk, druk

Er gebeuren veel dingen tegelijk op het moment, en het weer was ook niet altijd goed om er op uit te trekken. Daar naast lagen beide vogel maatjes in de lappenmand maar gelukkig gaat het met beide beter nu. Voor mijn voorgenomen telling van dit jaar zit ik nu op 63 vogelsoorten en dat gaat in de loop van het jaar natuurlijk nog wel meer worden. het streven is om 200 soorten te zien. De verkoop van de kalenders gaat ook goed. En hou de site in de gaten want naast jaarkalenders komen er ook nog verjaardagkalenders met vogel thema’s.

Dan nog twee datums om vast te leggen in de agenda: op 2de paasdag ben ik weer aanwezig op het DierDoet evenement van het Terra college in Groningen. En Donderdag 26 maart geef ik weer een presentatie van mijn foto’s. zie flyer.

—————————————————————————————————————————————————-

1 Januari de eerste van het jaar

Natuurlijk eerst voor al mijn volgers de aller beste wensen voor het nieuwe jaar, volgens het chinese kalender het jaar van de Rat, ook wel jaar van de Muis genoemd. Het jaar van de Rat schijnt een wisselend jaar te zijn. Vorig jaar was het jaar van de Varken, en dat is een positief jaar, wat voor mij op vogel gebied ook wel is gebleken.

Ik heb mij dit jaar voor genomen om bij Dutch Birding een jaarlijst bij te gaan houden. Gewoon eens kijken wat ik in een jaar gezien heb. En ik ga het niet anders doen als voorheen, ga niet het hele land door opzoek naar vogels, maar wat ik tegen kom wel bijhouden en noteren. We zullen zien waar we staan aan het eind van het jaar. In ieder geval staan de eerste zes tuinvogels er al in.

—————————————————————————————————————————————————-