Vogel dagboek 2019

—————————————————————————————————————————————————-

December

—————————————————————————————————————————————————-

22-12-2019 De laatste van dit jaar

Het jaar is alweer bijna om en wat voor een jaar was dit. Heb samen met dochter Amanda en mijn twee vogelmaatjes Mariska en Jaqcueline veel mooie vogels mogen zien dit jaar. Helaas lag Jaqcueline de laatste maanden in de lappenmand maar in het nieuwe jaar is ze er weer klaar voor. 24 Mei blijft voor mij toch de mooiste dag toen ik in de Onlanden een Monniksgier ontdekte een vogel die nog groter is dan een Zeearend. Daarna volgden nog Zwarte Ooievaar, Turkestaanse Klauwier, Schildraaf en op de valreep ook nog een Sneeuwgors en de Velduil. En verder ook nog veel vogels die je geregeld kunt zien maar nog niet van mijn lijst waren. In het nieuwe jaar maar eens officieel een lijst bijhouden wat ik in een jaar zie.

En dan de vakantie waar we de Hop gezien hebben, heel veel Grauwe Klauwieren en zelfs een Wespendief die heel dichtbij kwam zitten. Maar het mooiste was toch wel de Zeearend trip op de Oder delta. Met een bootje en een gids op pad en deze geweldige vogel van 10mtr afstand op foto kunnen zetten. Alle benoemde vogels zijn terug te vinden in mijn Vogel ABC. En dan natuurlijk mijn eigen eenmansbedrijf TdKNatuurfotografie dat ik gestart ben. Hier heb ik al hele leuke reacties op gehad en ook minder leuke reacties, maar de mensen die dicht bij mij staan weten wel wat ik met mijn bedrijfje van plan ben. En voor de rest zal het mij een zorg zijn wat je er van denkt.

Ik wens al mijn familie, vrienden en volgers hele fijne feestdagen, en hopelijk zien wij elkaar of in de natuur of bij mijn presentatie in Maart 2020 weer. Exacte datum hier van volgt nog.

—————————————————————————————————————————————————-

8-12-2019 een vreemde gast

Na wat rond gevlogen te hebben en hier en daar rond gehangen lijkt het er op dat deze vogel zijn plekje gevonden heeft. Er zit namelijk al meer dan een week een Roze Pelikaan bij Meppel in de buurt tussen de vele ooievaars daar. Roze Pelikanen komen voornamelijk voor in Zuid-Oost Europa en de dichtstbijzijnde broedparen zitten in de Donaudelta.

—————————————————————————————————————————————————-

3-12-2019 wintergast

Vandaag met Mariska maar weer eens naar Moddergat geweest, kijken of we betere foto’s konden maken van een Velduil. Helaas was er geen Velduil te bekennen maar wel een ander leuk vogeltje waar ik al steeds op hoopte hem deze winter te zien. Het gaat om de Sneeuwgors, dit vogeltje is een echte wintergast. Normaal leven zij bij Groenland en IJsland, maar als het daar te koud wordt zakken ze af en komen dan ook hier terecht.

—————————————————————————————————————————————————-

November

—————————————————————————————————————————————————-

30-11-2019 Sovon

Gisteren ben ik nog even naar de pestvogels in Uithuizen geweest en met veel goede foto’s terug gekomen. Dus ik heb hem ook maar direct gebruikt voor mijn Column van December.

Vandaag ben ik met Amanda naar de Nationale Sovon dag geweest. Heel veel indrukken opgedaan en gesprekken gevoerd voor mijn nieuwe plannen. Een lezing bijgewoont van Camilla Dreef over de Marker Wadden, waar dit jaar IJseenden jongen hebben groot gebracht, voor Nederland en dit gebied erg bijzonder. Met Arjan Dwarshuis gesproken over zijn boek, en hij werd wel heel enthousiast toen hij hoorde dat Amanda lid was van JNM, de natuurclub waar het voor hem allemaal begon. Ook nog even met Aaldrik Pot en zijn vrouw gesproken, tenslotte wonen zij ook in de gemeente Noordenveld (Norg). Wel leuk dat hij mij herkende als vrijwilliger van De Fûgelhelling, ongetwijfeld komt dit door Raya. Ook nog een nieuwe vogelboek gekocht en Amanda een speldje en een hangertje van een Uil. Al met al een zeer geslaagde dag, en voor hun die niet mee wilden/konden, je hebt wat gemist.

—————————————————————————————————————————————————-

26-11-2019 missie geslaagd

Vandaag met Mariska naar Uithuizen geweest om op zoek te gaan naar een groep Pestvogels. En gelukkig hebben we ze gevonden ook, een vogel die helemaal uit het noorden van Rusland en Finland komt, en hier komt overwinteren. En ik vind het zelf een erg mooie vogel.

—————————————————————————————————————————————————-

24-11-2019 geen herhaling

Vanmorgen met dochter Amanda weer richting Wierum geweest om te kijken of Amanda ook een velduil op foto kon zetten. Helaas geen Velduil gezien. Wel weer grote groepen Frater’s en Strandleeuwerikken gezien. En nog een 1ste winter Kanoet op foto vast kunnen leggen, helaas wel bij grauw weer waardoor de vogel nog grijzer lijkt.

—————————————————————————————————————————————————-

21-11-2019 Eindelijk succes

Jaren achtereen ben ik al op zoek naar die ene uil, vaak of net te laat ter plaatste of geen tijd om heen te gaan, en dan dagen later geen uil te vinden. Ook hier leek het in eerste instantie die kant op te gaan. Wij wisten dat er bij Wierum en Moddergat deze uilen gezien waren dus afgelopen Zondag heen met Amanda en geen uil te vinden. En ’s middags waren er verdorie zes gezien op dezelfde plek. Dus vandaag met vogelmaatje Mariska weer die kant op, het was mistig dus hele mooie foto’s zouden het niet gaan worden. En bij Wierum op de dijk ziet Mariska ineens een vogel op vliegen bij een hek die veel leek op de uil die we zochten. En inderdaad het was een Velduil eindelijk na jaren hem eindelijk op de foto. Later kwamen we bij Moddergat ook nog een tegen, maar het lukte niet om die ook op foto te krijgen.

—————————————————————————————————————————————————-

17-11-2019 Moddergat

Vanmorgen met dochter Amanda richting Moddergat, de missie was Velduil en IJsgorzen en/of Sneeuwgorzen te zien. Helaas alle drie niet gezien maar toch twee soorten weg kunnen strepen van de lijst. In eerste instantie dacht ik een groep IJsgorzen te zien maar dat bleek bij thuis komst een groep Frater’s te zijn. Ook leuk want die had ik nog niet en zo leer ik ook nog steeds bij. De andere was een groepje Strandleeuwerikken, een erg mooi vogeltje met zijn gele koppie. Beide soorten zijn inmiddels aan het ABC toegevoegd. Ook zat er een Bonte Strandloper die totaal niets meer kon met zijn rechter poot maar zich prima redde ondanks de handicap. Op onderstaande foto de Strandleeuwerik.

10-11-2019 begin van November

Vaak zijn Oktober en November van die overgangsmaanden naar de trektocht van uit het hoge noorden. Het noorden van Finland en Rusland komen dan mooie soorten deze kans op als Pestvogels, Kruisbekken, Haakbekken en Barmsijsjes. Maar nu op dit moment is het nog rustig hoewel ik vandaag toch een echte wintergast op foto heb weten te krijgen, en ook nog een die ik niet eerder gezien of gefotografeerd had. Bij Holwerd op de weg richting de boot naar Ameland zagen we een klein groepje Oeverpiepers. Komt uit de familie van de Graspieper waar hij nog het meest op lijkt en de Waterpieper.

—————————————————————————————————————————————————-

Oktober

27-10-2019 natte maand

Oktober was in mijn beleving een natte maand en ik heb er een hekel aan als het al regent om er dan op uit te gaan. Dus ben ik deze maand ook weinig op pad geweest. Maar vanmorgen met mijn dochter die net terug was van Schiermonnikoog, op kamp met JNM, op pad. Op zoek naar ongeveer acht Ransuilen. We hebben ze gevonden en wat blijven het mooie uilen. Ik heb wel eens eerder Ransuilen op foto gezet, maar die van vandaag bleven ons de hele tijd volgen met hun blik. Waar wij ook heen liepen die koppies draaiden continu mee. Uiteindelijk met genoeg en misschien wel weer veel te veel foto’s richting huis.

—————————————————————————————————————————————————-

September

—————————————————————————————————————————————————-

20-09-2019 de Roodpootvalk

Vanmorgen op tijd richting Sneek gereden om een Roodpootvalk op foto te zetten. Roodpootvalken leven in het oosten van Europa, Rusland, Hongarije, Servië en Moldavië, maar tijdens de vogeltrek en dan met name met aanhoudende oostenwind komen ze ook wel in ons land terecht. Vaak gaat het dan om jonge vogels en ook deze is een jonge vogel. Tijdje daar gestaan en hij zat mooi op een paaltje zich schoon te maken, even later ving hij ook nog een muis. Meer foto’s natuurlijk in het Vogel ABC.

—————————————————————————————————————————————————-

14-09-2019 een Wezel

Vanmiddag nog even naar het bekende plekje voor vogelaars in de Onlanden geweest. De laatste paar weken wordt daar vaak een Hermelijn of Wezel op foto gezet. ook Amanda en ik hadden het Hermelijntje al op foto, ik zelfs al meerdere keren. Maar een Wezel nog maar een keer en toen bleef hij ook nog in de dekking zitten. Maar vanmiddag wilde een Wezel wel goed mee werken en kon ik hem goed op foto zetten. Een Wezel is kleiner dan een Hermelijn en heeft ook een kortere staart zonder zwart pluimpje aan het eind. Daar naast is de overgang van de bruine rug kleur naar de witte borst kleur bij een Hermelijn strak. Het vrouwtje van een Wezel is zelfs zo klein dat zij door het gangen stelsel van muizen heen kan.

—————————————————————————————————————————————————-

11-09-2019 een echte rover

Vandaag was ik ergens in de Onlanden en heb ik een hele ochtend in een kijkhut gezeten. Niet echt mijn ding want ik ben liever in beweging, maar zo af en toe doe ik dit dan toch. En eigenlijk hoopte ik een van de IJsvogels te zien, maar het werd wat anders. een roofvogel die veel mensen niet gauw zullen zien of opvallen, een Havik. En deze foto vond ik wel erg geslaagd omdat je goed kunt zien dat de Havik al omhoog kijkt waar hij zal gaan landen.

—————————————————————————————————————————————————-

07-09-2019 ook leuk

Vanmiddag wilde ik er toch even uit ondanks de regen buien. Dus richting Onlanden naar de voor vogelaars bekende plek. En het werd een verrassende middag, want tijdens de buien gingen even schuilen in de auto, maar elke keer als ik de auto weer uit kwam liet een Hermelijntje zich even zien. Het zijn kleine rovers maar ze zien er zo schattig uit als over het fietspad of door het gras huppelen.

—————————————————————————————————————————————————-

04-09-2019 een bijzondere verschijning

Vanmiddag met Amanda even naar Tynaarlo heen en weer geweest, hier was namelijk bij de ijsbaan een Zwarte ooievaar gezien. En omdat het tijdens de vakantie niet gelukt was een van dichtbij te fotograferen het geluk maar beproeven bij deze vogel. Het lukte ondanks de regen om de vogel goed op foto te krijgen en Amanda blij dat ze hem nu ook van dichtbij op foto heeft.

—————————————————————————————————————————————————-

Augustus

—————————————————————————————————————————————————-

30-08-2019 dochter weer terug

De scholen zijn al weer een week aan de gang maar dochter Amanda was nog een week met JNM naar Schiermonnikenoog. En vandaag kwam ze weer terug en greep ik mijn kans om nog een keer bij de Turkestaanse Klauwier te gaan kijken. Mooi op tijd naar huis gegaan en toen ik op de plek aan kwam dacht ik direct dit wordt niets. Ze waren namelijk in het veld er naast de bloemkolen aan het rooien. Mijn verbazing was dan ook groot toen ik de klauwier vlak bij de weg op het schrikdraad zag zitten. Heel voorzichtig heb ik de auto naast hem aan de andere kant van de weg in de berm laten rollen en heb ik dik 10 minuten van dit prachtige vogeltje kunnen genieten. Hij was druk insecten aan het vangen en kwam dan weer terug op het draad of schrikdraad. Uiteindelijk vloog hij naar de struik waar hij steeds zat omdat er een wandelaar aan kwam, maar ik had toen toch al genoeg foto’s en ben weg gegaan.

—————————————————————————————————————————————————-

Vakantie

De eerste twee weken van Augustus waren wij op vakantie, en dan ben je goed en wel onderweg en dan kom je er achter dat je vergeten bent een column te schrijven. Dus deze maand maar even een mooie vogel uitzoeken hier voor. De vakantie ging ook dit jaar weer richting de Oder, de rivier die zijn oorsprong vind in Tjechië, en als grens dient tussen Duitsland en Polen. En dit jaar een Zeearend trip geboekt op de Oder Delta, met gids en boot op zoek naar Zeearenden. Vooraf al veel mensen gehoord dat het mooi is, maar ook mensen die roepen dat die beesten gelokt en gevoerd worden. Wel ik heb het nu zelf ervaren en dat valt reuze mee. Er zitten daar meer dan 50 broedparen, dus dat is al meer dan 100 vogels, en dan de jongen er nog bij. En als daar van een handje vol op de vis afkwam dan was dat veel. De meesten vertonen natuurlijk gedrag en gingen op de vlucht. Ondanks dat de gids slecht Duits of Engels kon deed hij zijn uiterste best om Amanda en mij de mooiste foto’s te bezorgen. Hier bij een paar foto’s van die geweldige ochtend er komen later nog meer in een aparte map.

—————————————————————————————————————————————————-

Juli

—————————————————————————————————————————————————-

28-07-2019 missie IJsvogel

Vanmorgen al vroeg op om richting Lettelbert te gaan. Mijn missie was om weer eens een IJsvogel op foto te krijgen. Maar het werd mooier, ineens komt er uit het niets een Nijlgans van de overkant aangevlogen en gaat vlak voor ons staan met veel lawaai. Uiteindelijk komen er allemaal Eenden naar hem toe en ook moeder gans komt er aan met de jongen. En toch bleef het mannetje door schreeuwen terwijl tussen door ook nog even een IJsvogel vlak voor ons gaat zitten. En ineens wordt het zichtbaar waarom de Nijlgans zo te keer ging want in de kant komt ineens een Vos te voorschijn. Het imposante gedrag van de watervogels doet de Vos vertrekken. Nog nooit zo iets mee gemaakt, maar geweldig was het om te zien.

—————————————————————————————————————————————————-

21-07-2019 weer te lang gewacht

Deze maand was een drukke maand voor mij waardoor de website een beetje stil heeft gelegen en te weinig aandacht heeft gehad. En niet dat ik er niet op uit geweest ben, maar gewoon te weinig tijd om er mee bezig te gaan. Maar nu even tijd dus maar even bijwerken. Deze maand ben ik veel in de Dollard geweest en dan met name bij De Punt van Reide, en wat is het daar mooi. Veel vogels gezien en zelfs al een paar keer daar ook Zeehonden gezien. Uiteindelijk had ik ook weer een paar nieuwe soorten erbij voor het Vogel ABC zoals de Rosse Grutto, Kleine Plevier (zie foto) en de Bonte Strandloper.

—————————————————————————————————————————————————-

Juni

—————————————————————————————————————————————————-

28 Juni 2019 Rondje Lauwersmeer

Al een week niet meer op pad geweest en daar voor vergeten hier dingen neer te zetten. Door de warmte valt het ook niet uit te houden, voor ons mensen niet maar voor de dieren ook niet. Maar vandaag met vogelmaatje Jaqueline naar het Lauwersmeer gebied geweest. En ik kan weer een vogel van de lijst weg strepen want we hebben een Zwarte Ruiter gezien. En nee niet iemand op een paard maar een vogel. Maar het leukste van de dag vond ik toch wel de jonge Boerenzwaluwen die onder in een struik zaten bij de kijkhut Ezumakeeg. Verder was het daar ook erg stil wat betreft vogels, dus ik denk wel drie kwartier de Zwaluwen gevolgd. Ondanks dat de jonge Zwaluwen al konden vliegen werden ze door de ouders nog steeds bijgevoerd, en dat leverde erg leuke foto´s op. Meer foto’s in het ABC bij Boerenzwaluw.

—————————————————————————————————————————————————-

10 Juni 2019 Rond de uitkijktoren

Vandaag met Amanda richting het Stadspark in Groningen geweest, er zou hier een Ibirische Tjiftjaf zitten. We hebben het vogeltje gezien en gehoord maar helaas geen goede foto kunnen maken omdat de bomen en struiken te dicht op elkaar staan. Door de bladeren was het bijna onmogelijk om een goede foto te maken. Ook nog een Appelvink vrouwtje gezien maar ook hier geldt het zelfde verhaal.

Van daar uit richting de uitkijktoren in de Onlanden om te kijken of de jonge vosjes te zien waren, helaas was er maar eentje buiten het hol of in ieder geval zichtbaar. Toen wij de uitkijktoren af gingen zagen we in de verte een volwassen vos lopen. Met de auto in die richting gereden waar we eerst een Paapje en een Graspieper vast gelegd hebben. tot ik ineens op nog geen 10 meter afstand de volwassen Vos zag, druk bezig een prooi te vangen en zich niets van ons aan trok. Enigszins verrast door het moment dat de Vos opsprong om een prooi te vangen miste ik dit moment totaal.

—————————————————————————————————————————————————-

Mei

—————————————————————————————————————————————————-

24-05-2019 een reus in de Onlanden

Omdat het de laatste weken wat druk is weinig tijd gehad om hier weer wat te plaatsen. Druk bij de vogelopvang met voorbereidingen voor de open dag van morgen. Ga er zeker heen als je tijd hebt. En zelf druk met de expositie van mijn foto’s bij “rondje kunstzinnig”, ik sta zelf in Drogeham in de protestantse kerk.

Uiteindelijk kon ik vandaag even naar de Onlanden, en deze ochtend zou er eentje worden om nooit meer te vergeten. Auto geparkeerd bij de uitkijktoren en aan de wandel richting Eelderdiep, waar ik in eerste instantie langs liep in de richting van de Onlanderij. Maar daar was niet veel te zien dus liep ik terug en werd staande gehouden door twee vrouwen met een hondje. Zij gaven aan een Zeearend midden in een weiland gezien te hebben en het lijkt er op dat hij niet weg kan. Dus ik snel die kant op, tussen door even door de lens kijken, waar ik al snel zag dat het geen Zeearend was. Het bleek een van Europa’s grootste roofvogels te zijn, een Monniksgier.

Dus foto’s maken, en daarna een door gestuurd via Whatsapp naar een kennis. En dat was het moment dat de vogelwereld in Nederland ontplofte. Krijg allemaal berichtjes binnen voor de locatie van de vogel en als ik hem vooral in de gaten wil houden. uiteindelijk na een half uur gaat de vogel vliegen en is er paniek in vogelend Nederland, want wat gaat de vogel doen? Gelukkig hebben veel Noord Nederlandse vogelaars de vogel gezien en kunnen we weer rustig slapen.

—————————————————————————————————————————————————-

10-05-2019 Geluk momentje

Vanmiddag Amanda een berichtje gestuurd of ze na school nog even mee wilde de natuur in. Dat wilde ze wel dus half uurtje wachten tot ze thuis was en toen op pad. We zijn net de auto uit komt er een jonge dame op fiets naar ons toe met een verrekijker om haar hek en zegt: ik zie dat jullie camera’s bij jullie hebben met telelenzen er zitten daar jonge vosjes. Amanda en ik kijken elkaar aan, daar moeten wij heen. Dus wij in de richting waar de dame heen wees, en ja achter een wal spelen vier jonge vosjes met moeder in de buurt. We wachten geduldig af en ja hoor na een tijdje komt de eerste naar onze kant van de wal. En ondanks dat hij ons gezien heeft gaat hij er even goed voor zitten. Na een tijdje komt nummer twee er ook, deze heeft een wit puntje aan het eind van zijn staart. Het duurt best wel lang voor nummer drie en vier er ook aan komen dit zijn duidelijk de schuchtere van het stel. Want als Amanda per ongeluk op een tak gaat staan vliegen ze direct weer terug. Maar na een tijdje komen ze er toch weer bij. Een uur lang hebben we hier naar staan kijken en foto’s kunnen maken. Maar wat als Amanda niet had mee gewild, dan was ik eerder weg gegaan, had ik die dame waarschijnlijk niet gezien en had ik geen vosjes op foto gehad. Dus dit was echt een geluk momentje!

—————————————————————————————————————————————————-

05-05-2019 Eelderdiep

De afgelopen paar dagen ben ik wat meer richting het Eelderdiep gegaan in de Onlanden. Auto geparkeerd bij de nieuwe uitkijktoren, camera om de nek en lekker aan de wandel. Het levert soms verrassende dingen op, zo hoorde ik afgelopen Donderdag jonge vossen naar elkaar roepen in het hoge riet. Vogels kunnen waarnemen die ik nog niet eerder had gezien zoals de Sprinkaanzanger, Witgat en de Bosruiter. Ook grote groepen Wulpen en Kemphanen daar gezien. Maar het mooiste vond ik toch wel vanmorgen toen ik een Tapuit heel dichtbij kon naderen en veel mooie foto’s kon maken van deze zangvogel. Over het algemeen trekken ze verder naar het Noorden en komen ze hier op krachten. Helaas vond een Mountain Biker zijn hobby belangrijker en vloog het vogeltje weg een struik in. Later bij de auto bleek daar ook een Tapuit te zitten maar deze was veel schuwer.

—————————————————————————————————————————————————-

April

—————————————————————————————————————————————————-

30-04-2019 geen Visarend

Vandaag met Amanda op zoek geweest naar een Visarend in Friesland, helaas was de vogel gevlogen. Uiteindelijk zijn we door gereden naar de haven van Lauwersoog waar we leuke foto’s hebben kunnen maken van Tapuit, Kneu en Zwarte Roodstaart. Vandaar naar Ezumakeeg waar Kluten en Bosruiters bij de kijkhut zaten en de Bosruiter hadden we nog niet.

—————————————————————————————————————————————————-

15-04-2019 toch weer bos

Soms heb je van die momenten dat je denkt ga toch niets zien in het bos, maar als mijn vogelmaatje belt dan ga je toch weer heen. En daar heb ik dan ook zeker geen spijt van ook al weet je vooraf dat je weinig vogels gaat zien. Alleen de Boomklevers zijn zeer actief. Als je ze hoort roepen zou je denken dat er alleen Boomklevers in het bos zitten, ze overheersen de rest van de vogels met hun geluid. Ze zijn ook zeer actief op het moment met nest bouw en vliegen met van alles en nog wat in het rond. En onder tussen ook nog de omgeving in de gaten houden.

—————————————————————————————————————————————————-

12-04-2019 Kuifeend

Vandaag was ik in de koude oostenwind bij de Lettelberter Petten. Achteraf bleek dat ik een verkeerde plek gekozen had om heen te gaan maar dat zie je later pas. Maar toch ook wel leuke dingen gezien. Iets wat op valt is het mannetje van de Kuifeend. Normaal gezien heeft hij een zwarte kop maar als de zon op een bepaalde manier op zijn kop schijnt kleurt zijn kop paars. iets wat ook op valt bij meerdere eenden soorten dat dit gebeurt.

—————————————————————————————————————————————————-

07-04-2019 Groene Specht

Vanmorgen was ik al mooi op tijd in het bos. Eerst even een rondje gedaan waarbij opviel dat met name de kleinere vogels druk waren met hun nesten. uiteindelijk naar de plek waar ik steeds een Groene Specht zie en ook nu was hij weer aanwezig. Deze keer halverwege de boomstam in plaats van bomen in de top. Dit leverde dan ook mooie foto’s op. Het leek er veel op dat hij een Spreeuwen nest aan het plunderen was, maar ik weet niet of Groene Spechten dat ook doen.

—————————————————————————————————————————————————-

06-04-2019 IJsvogels

Vandaag Amanda af gezet bij de vogelopvang en daarna door gereden Drachten in. Ik had een tip gekregen waar een paartje IJsvogels zou zitten. En ook niet te moeilijk om op foto te krijgen. Aan gekomen daar zag ik de eerste al vliegen en de tweede volgde al gauw. Mooi om te zien hoe ze probeerden mij bij hun nest plaats weg te lokken en steeds op dezelfde plek gingen zitten. Uiteindelijk zaten ze zo dichtbij elkaar dat ik ze beide op een foto kon krijgen.

—————————————————————————————————————————————————-

Maart

—————————————————————————————————————————————————–

31-03-2019 Rondje Lauwersmeer

Vandaag een rondje Lauwersmeer gedaan met als doel de Roodhalsfuut in de haven bij Lauwersoog. We hebben hem gezien en gefotografeerd ben alleen niet helemaal tevreden met de foto’s vanwege moeilijk licht. En toen we probeerden betere foto’s te maken waren er anderen die hem achterna bleven lopen waardoor hij weg zwom. Dus heb het gelaten voor wat het is. Weinig Roofvogels gezien alleen vloog er volgens mij een Boomvalk over de haven heen.

—————————————————————————————————————————————————–

29-03-2019 Lettelbert

Vanmorgen sinds lange tijd weer eens bij de vogelkijkhut bij Lettelbert geweest, was er eigenlijk niet meer geweest sinds het vertrek van de Visarend in Oktober vorig jaar. Maar het bleek toch wel de moeite waard, veel vogels gezien en dat maakt het weer geslaagd. Klein groepje Goudvinken was erg leuk om even te volgen, bij de hut zelf zaten veel Slobeenden, paar Kuifeenden en Dodaars. Er vloog ook nog een Blauwe Kiekendief vrouwtje over het water heen. Helaas geen IJsvogel gezien.

—————————————————————————————————————————————————–

27-03-2019 mijn 1ste lezing

Gisteravond mijn eerste lezing gehouden over mijn fotografie van vogels. Met een opkomst van ongeveer 25 personen was ik zelf zeer tevreden. Voor de pauze ging het over de vogels die ik voornamelijk in de bossen op foto heb gezet, en na de pauze kwam de Onlanden aan de beurt. Gezien de reacties was het een geslaagde presentatie met hier en daar nog wat punten voor verbetering. Maar dat mag het was tenslotte de eerste keer dat ik zo iets doe. Uiteindelijk volgen er misschien nog drie lezingen. en zelf heb ik alweer plannen voor een nieuwe lezing in het najaar of volgend voorjaar. Amanda was mijn assistente en deed het prima en ging in de pauze rond om geld in te zamelen voor de vogelopvang in Ureterp. En dit is goed beantwoord want vanmorgen heb ik €77,50 overhandigd aan de vogelopvang, en ze waren er erg blij mee. Iedereen daar voor bedankt die een gift heeft gedaan!

—————————————————————————————————————————————————–

22-03-2019 Andere plek

Vanmorgen in de mist eerst in de Onlanden geweest maar weinig leuke dingen gezien. Daarna even naar de Kanovijver geweest, een plek waar ik niet vaak kom, zeker niet nu het een visvijver geworden is. Je zal die ene grote vis maar verjagen heb je dat probleem weer. Anders om ook natuurlijk ook, want ik wilde net een Boomkruiper van dichtbij op foto zetten begint er een visser te roepen of ik hem even op foto wilde zetten met zijn mobiel. Ik ben de minste niet dus de goede man met een mooie grote Karper op foto gezet, en weer door. Uiteindelijk toch nog een vogel gespot die nog op de lijst stond, een Heggemus. Je ziet ze niet veel meer en al helemaal in de tuinen niet meer omdat iedereen schuttingen heeft. Helaas moet ik zeggen maak ik dat laatste mij zelf ook schuldig aan maar dan wel weer met klimplanten er tegen aan.

—————————————————————————————————————————————————–

17-03-2019 Eindelijk weer

Eindelijk na een week van veel regen konden we vanaf vrijdagmiddag er weer af en toe op uit. Dus vrijdagmiddag met vogelmaatje Jacqueline naar het Sterrebos. Op een paar Grote Bonte Spechten en Boomklevers waren de vogels vrij rustig. Vanmorgen weer even heen geweest toen een Groene Specht gezien, maar helaas erg hoog in een boom en ook nog erg schuw. Vanmiddag nadat ik de jeugd bij de Bioscoop had afgezet de terug weg via de Onlanden. Daar toch wel wat leuke foto’s kunnen maken, met name de foto van een Kuifeend in vlucht vond ik erg geslaagd. (zie hier onder)

—————————————————————————————————————————————————–

10-03-2019 mengelmoes

Vanmorgen even in de Onlanden geweest toen het nog niet zo hard regende. Op de terug weg kwam ik deze gans tegen op zich niets bijzonders zul je denken, lopen zoveel ganzen op dit moment in de velden. Maar deze viel toch op omdat het lijkt op een Canadese gans maar dan met een oranje snavel. Zeer vermoedelijk gaat het hier om een kruising tussen een Canadese en Grauwe gans. Als je wilt vergelijken moet je even hier op de site naar het vogel ABC gaan en kijken bij de Canadese gans, dan kun je de verschillen goed zien.

—————————————————————————————————————————————————–

09-03-2019 Sterrebos

Overal zie ik nog foto´s van een Klapekster uit de Onlanden, dus hij is er nog steeds. Maar ondanks dat gaat mijn voorkeur op het moment toch weer richting bos, en dan met name het Sterrebos. Dit omdat het kleiner is en daar door de kans groter dat je vogels gaat zien. Kom ook nog steeds veel tegen o.a. Staartmeesjes, (vuur) Goudhaantjes, de nodige Mezen, Roodborst, Spechten maar ook de Boomklever en Boomkruiper. de Boomkruiper is lastig om goed op foto te krijgen, ze zijn klein en snel, en bovenal dezelfde kleur als de schors van een Eik.

—————————————————————————————————————————————————–

09-03-2019 de flyer is klaar

Daar is hij dan de flyer voor mijn lezing van 26 Maart. Vind het nog steeds erg spannend dat ik ja hier voor gezegd heb, maar heb er ook veel zin in om het te doen.

—————————————————————————————————————————————————–

Februari

—————————————————————————————————————————————————–

24-02-2019 even touren

Vandaag de hele dag op pad geweest, het was er ook heerlijk weer voor natuurlijk. Het is nog maar Februari en dan al temperaturen boven de 10 graden. Wat vogels betreft viel het toch wat tegen, misschien hadden we toch beter de bossen ergens op moeten zoeken. Of waren wij gewoon op de verkeerde plek. Wel veel Buizerds gezien maar voor de rest viel het wat tegen, vogels zijn nog niet klaar voor deze temperaturen. En toch ook een Torenvalk er weer leuk op staan.

—————————————————————————————————————————————————–

18-02-2019 Weer naar het bos

Vanmorgen weer richting het bos geweest omdat de Onlanden even rustig is. De Klapeksters lijken weer naar huis gegaan te zijn. Het was prettig om in het bos te zijn, al die vogels die weer beginnen te zingen in het voorjaar in de kop hebben. Gelukkig weer twee IJsvogels gezien dus wie weet wat voor moois dat weer gaat worden dit jaar. Voorjaar is nog ver weg en veel vogels moeten nog terug komen van hun overwintering plaatsen. er zit ook al een tijdje rondom het Sterrebos een grote groep Koperwieken. Altijd mooi om deze overwinteraar te zien.

—————————————————————————————————————————————————–

15-02-2019 Hele dag op pad

Vanmorgen naar de Onlanden geweest weinig bijzonders gezien, wel weer wat bekende mensen gezien en gesproken, ook altijd wel leuk. ook de Klapekster liet zich niet zien helaas. Vanmiddag met vogelmaatje Jaqueline het Sterrebos in roden onveilig gemaakt. En daar hadden we meer succes. Eerst een grote groep Koperwieken gezien en de Groene Specht weer actief gehoord. Uiteindelijk vlak bij de vispassage vlogen er een aantal Buizerds in de lucht. Tot we een vogel zagen die een stuk kleiner was, deze vogel bleek een Havik te zijn. De Havik cirkelde op zijn gemak tussen de Buizerds door.

—————————————————————————————————————————————————–

12-02-2019 weer eens op pad

Vanmorgen even weer een paar uurtjes naar de Onlanden geweest. Toch weer veel gezien ook al komt het niet altijd op foto. Twee Zeearenden die de boel op stelten zetten, een Kiekendief en een Buizerd die elkaar in de veren zaten. Veel ganzen en Eenden soorten. En onze kleine vriend de Klapekster is er ook nog steeds.

—————————————————————————————————————————————————–

03-02-2019 langs de kust

Vandaag langs de noordelijke kust gereden eerst een stuk Friesland en toen Groningen, helaas maar weinig bijzondere vogels gezien. ook een stuk Lauwersmeer mee gepakt om te eindigen in de Onlanden. In Zoutkamp even pauze gehouden onder het genot van bakje kibbeling. Dat wij weinig gezien hebben komt vermoedelijk van de koude wind die er stond ondanks het mooie zonnige weer. Uiteindelijk toch een leuke foto kunnen maken van een Brandgans.

—————————————————————————————————————————————————–

Januari

—————————————————————————————————————————————————–

28-01-2019 overleg en weer de Klapekster

Vanmorgen een gesprek gehad om een lezing te gaan geven over vogels in onze omgeving. De titel wordt “Vogels in Noordenveld” en het gaat gebeuren op een Dinsdag in Maart, alleen is nu nog niet bekent welke Dinsdag het wordt. De lezing zal plaats vinden in het “Trefpunt” in de oude Scheepstra school, nu beter bekent als Scheepstra kabinet. Heb er veel zin in en heb de lat hoog gelegd bij mijzelf. Dus nog even geduld.

Vanmiddag nog even met Amanda naar de Klapekster geweest omdat zij graag betere foto’s wilde hebben. Dat is gelukt want hij zat mooi dichtbij in een struik. Zelf heb ik een vliegfoto kunnen maken met heel veel tegenlicht en bewolking, dus geen perfecte foto maar wel een mooi moment. Het lijkt wel of de Klapekster steeds meer opschuift richting de A7, misschien komt dit door de aanwezige Torenvalken die op de plek zitten waar de Klapekster eerst steeds zat.

—————————————————————————————————————————————————–

25-01-2019 toch even bos

Vanmiddag toch met vogelmaatje Jacqueline even naar het bos geweest. Wat Reeën gezien maar wat vogels betreft was het erg rustig. Misschien door de koude wind die er stond. Ze bleven allemaal in de dekking zitten en ze hebben nog gelijk ook. Dus uiteindelijk maar een warme kop chocolademelk met slagroom opgezocht.

—————————————————————————————————————————————————–

22-01-2019 ochtendje Holwerd

Vandaag even richting Holwerd geweest in de hoop een Velduil op foto te kunnen zetten. Helaas niet gelukt maar wel veel Buizerds en torenvalken gezien. Bij de boot naar Ameland zaten langs de pieren veel Tureluurs, ik hoorde later dat het IJslandse Tureluurs zijn want onze eigen zitten natuurlijk in warm Afrika. Ook grote groepen Vinken en Distelvinken gezien, maar ook veel Spreeuwen. Maar als kers op de taart kan ik toch weer een vogel toevoegen aan het Vogel ABC, want voor het eerst heb ik een kleine Zilverreiger op de foto kunnen zetten. Uiteindelijk ook nog even door de Onlanden gereden om te kijken of de klapekster er nog was, en ondanks slecht ligt liet deze mij heel dichtbij komen waardoor ik toch nog redelijk goede foto’s had van dit geweldige vogeltje.

—————————————————————————————————————————————————–

19-01-2019 toch iets bijzonders

Vanmiddag even naar de Onlanden geweest kijken of we de Klapekster nu wel met een muis op foto konden krijgen maar helaas ook deze keer niet. Maar we blijven volhouden. Maar als je dan stil staat en de moeite neemt om te observeren kan het maar zo zijn dat je de kleinere dieren ook gaat zien. In dit geval waren het drie naar ik denk Veldmuizen die druk langs het pad aan het groene gras zaten te eten.

—————————————————————————————————————————————————–

04-01-2019 Een bijzondere Roofvogel

Vanmorgen er weer lekker op uit in de hoop toch de klapekster met een muis op foto te krijgen. Maar helaas de Klapekster was er wel maar zonder dat hij een muis ving. Wel kwam er een voor ons gebied bijzondere roofvogel voorbij vliegen, namelijk de Steppe Kiekendief. Dit mannetje komt al drie jaar achter elkaar in de winter naar de Onlanden toe om te overwinteren.

—————————————————————————————————————————————————–

02-01-2019 Een nieuw begin

Vanmorgen de Onlanden in geweest met dochter Amanda, het weer was immers prima en misschien konden we de Klapekster mooi op foto krijgen. Maar ons geduld werd wel op de proef gesteld deze ochtend want de vogel liet zeker een uur niet zien. Maar ineens uit het niets was hij er weer en kwam ook nog redelijk dichtbij zitten om daarna weer voor een tijdje te verdwijnen. Toen wij richting huis reden vloog hij ineens van uit een boom voor ons aan om ergens onder een struik een flinke kever te vangen. Dit was toch wel weer een mooi moment om waar te nemen. Meerdere foto’s van deze vogel zijn natuurlijk weer te vinden in het vogel ABC.