Vogel dagboek 2019

April

—————————————————————————————————————————————————-

15-04-2019 toch weer bos

Soms heb je van die momenten dat je denkt ga toch niets zien in het bos, maar als mijn vogelmaatje belt dan ga je toch weer heen. En daar heb ik dan ook zeker geen spijt van ook al weet je vooraf dat je weinig vogels gaat zien. Alleen de Boomklevers zijn zeer actief. Als je ze hoort roepen zou je denken dat er alleen Boomklevers in het bos zitten, ze overheersen de rest van de vogels met hun geluid. Ze zijn ook zeer actief op het moment met nest bouw en vliegen met van alles en nog wat in het rond. En onder tussen ook nog de omgeving in de gaten houden.

—————————————————————————————————————————————————-

12-04-2019 Kuifeend

Vandaag was ik in de koude oostenwind bij de Lettelberter Petten. Achteraf bleek dat ik een verkeerde plek gekozen had om heen te gaan maar dat zie je later pas. Maar toch ook wel leuke dingen gezien. Iets wat op valt is het mannetje van de Kuifeend. Normaal gezien heeft hij een zwarte kop maar als de zon op een bepaalde manier op zijn kop schijnt kleurt zijn kop paars. iets wat ook op valt bij meerdere eenden soorten dat dit gebeurt.

—————————————————————————————————————————————————-

07-04-2019 Groene Specht

Vanmorgen was ik al mooi op tijd in het bos. Eerst even een rondje gedaan waarbij opviel dat met name de kleinere vogels druk waren met hun nesten. uiteindelijk naar de plek waar ik steeds een Groene Specht zie en ook nu was hij weer aanwezig. Deze keer halverwege de boomstam in plaats van bomen in de top. Dit leverde dan ook mooie foto’s op. Het leek er veel op dat hij een Spreeuwen nest aan het plunderen was, maar ik weet niet of Groene Spechten dat ook doen.

—————————————————————————————————————————————————-

06-04-2019 IJsvogels

Vandaag Amanda af gezet bij de vogelopvang en daarna door gereden Drachten in. Ik had een tip gekregen waar een paartje IJsvogels zou zitten. En ook niet te moeilijk om op foto te krijgen. Aan gekomen daar zag ik de eerste al vliegen en de tweede volgde al gauw. Mooi om te zien hoe ze probeerden mij bij hun nest plaats weg te lokken en steeds op dezelfde plek gingen zitten. Uiteindelijk zaten ze zo dichtbij elkaar dat ik ze beide op een foto kon krijgen.

—————————————————————————————————————————————————-

Maart

—————————————————————————————————————————————————–

31-03-2019 Rondje Lauwersmeer

Vandaag een rondje Lauwersmeer gedaan met als doel de Roodhalsfuut in de haven bij Lauwersoog. We hebben hem gezien en gefotografeerd ben alleen niet helemaal tevreden met de foto’s vanwege moeilijk licht. En toen we probeerden betere foto’s te maken waren er anderen die hem achterna bleven lopen waardoor hij weg zwom. Dus heb het gelaten voor wat het is. Weinig Roofvogels gezien alleen vloog er volgens mij een Boomvalk over de haven heen.

—————————————————————————————————————————————————–

29-03-2019 Lettelbert

Vanmorgen sinds lange tijd weer eens bij de vogelkijkhut bij Lettelbert geweest, was er eigenlijk niet meer geweest sinds het vertrek van de Visarend in Oktober vorig jaar. Maar het bleek toch wel de moeite waard, veel vogels gezien en dat maakt het weer geslaagd. Klein groepje Goudvinken was erg leuk om even te volgen, bij de hut zelf zaten veel Slobeenden, paar Kuifeenden en Dodaars. Er vloog ook nog een Blauwe Kiekendief vrouwtje over het water heen. Helaas geen IJsvogel gezien.

—————————————————————————————————————————————————–

27-03-2019 mijn 1ste lezing

Gisteravond mijn eerste lezing gehouden over mijn fotografie van vogels. Met een opkomst van ongeveer 25 personen was ik zelf zeer tevreden. Voor de pauze ging het over de vogels die ik voornamelijk in de bossen op foto heb gezet, en na de pauze kwam de Onlanden aan de beurt. Gezien de reacties was het een geslaagde presentatie met hier en daar nog wat punten voor verbetering. Maar dat mag het was tenslotte de eerste keer dat ik zo iets doe. Uiteindelijk volgen er misschien nog drie lezingen. en zelf heb ik alweer plannen voor een nieuwe lezing in het najaar of volgend voorjaar. Amanda was mijn assistente en deed het prima en ging in de pauze rond om geld in te zamelen voor de vogelopvang in Ureterp. En dit is goed beantwoord want vanmorgen heb ik €77,50 overhandigd aan de vogelopvang, en ze waren er erg blij mee. Iedereen daar voor bedankt die een gift heeft gedaan!

—————————————————————————————————————————————————–

22-03-2019 Andere plek

Vanmorgen in de mist eerst in de Onlanden geweest maar weinig leuke dingen gezien. Daarna even naar de Kanovijver geweest, een plek waar ik niet vaak kom, zeker niet nu het een visvijver geworden is. Je zal die ene grote vis maar verjagen heb je dat probleem weer. Anders om ook natuurlijk ook, want ik wilde net een Boomkruiper van dichtbij op foto zetten begint er een visser te roepen of ik hem even op foto wilde zetten met zijn mobiel. Ik ben de minste niet dus de goede man met een mooie grote Karper op foto gezet, en weer door. Uiteindelijk toch nog een vogel gespot die nog op de lijst stond, een Heggemus. Je ziet ze niet veel meer en al helemaal in de tuinen niet meer omdat iedereen schuttingen heeft. Helaas moet ik zeggen maak ik dat laatste mij zelf ook schuldig aan maar dan wel weer met klimplanten er tegen aan.

—————————————————————————————————————————————————–

17-03-2019 Eindelijk weer

Eindelijk na een week van veel regen konden we vanaf vrijdagmiddag er weer af en toe op uit. Dus vrijdagmiddag met vogelmaatje Jacqueline naar het Sterrebos. Op een paar Grote Bonte Spechten en Boomklevers waren de vogels vrij rustig. Vanmorgen weer even heen geweest toen een Groene Specht gezien, maar helaas erg hoog in een boom en ook nog erg schuw. Vanmiddag nadat ik de jeugd bij de Bioscoop had afgezet de terug weg via de Onlanden. Daar toch wel wat leuke foto’s kunnen maken, met name de foto van een Kuifeend in vlucht vond ik erg geslaagd. (zie hier onder)

—————————————————————————————————————————————————–

10-03-2019 mengelmoes

Vanmorgen even in de Onlanden geweest toen het nog niet zo hard regende. Op de terug weg kwam ik deze gans tegen op zich niets bijzonders zul je denken, lopen zoveel ganzen op dit moment in de velden. Maar deze viel toch op omdat het lijkt op een Canadese gans maar dan met een oranje snavel. Zeer vermoedelijk gaat het hier om een kruising tussen een Canadese en Grauwe gans. Als je wilt vergelijken moet je even hier op de site naar het vogel ABC gaan en kijken bij de Canadese gans, dan kun je de verschillen goed zien.

—————————————————————————————————————————————————–

09-03-2019 Sterrebos

Overal zie ik nog foto´s van een Klapekster uit de Onlanden, dus hij is er nog steeds. Maar ondanks dat gaat mijn voorkeur op het moment toch weer richting bos, en dan met name het Sterrebos. Dit omdat het kleiner is en daar door de kans groter dat je vogels gaat zien. Kom ook nog steeds veel tegen o.a. Staartmeesjes, (vuur) Goudhaantjes, de nodige Mezen, Roodborst, Spechten maar ook de Boomklever en Boomkruiper. de Boomkruiper is lastig om goed op foto te krijgen, ze zijn klein en snel, en bovenal dezelfde kleur als de schors van een Eik.

—————————————————————————————————————————————————–

09-03-2019 de flyer is klaar

Daar is hij dan de flyer voor mijn lezing van 26 Maart. Vind het nog steeds erg spannend dat ik ja hier voor gezegd heb, maar heb er ook veel zin in om het te doen.

—————————————————————————————————————————————————–

Februari

—————————————————————————————————————————————————–

24-02-2019 even touren

Vandaag de hele dag op pad geweest, het was er ook heerlijk weer voor natuurlijk. Het is nog maar Februari en dan al temperaturen boven de 10 graden. Wat vogels betreft viel het toch wat tegen, misschien hadden we toch beter de bossen ergens op moeten zoeken. Of waren wij gewoon op de verkeerde plek. Wel veel Buizerds gezien maar voor de rest viel het wat tegen, vogels zijn nog niet klaar voor deze temperaturen. En toch ook een Torenvalk er weer leuk op staan.

—————————————————————————————————————————————————–

18-02-2019 Weer naar het bos

Vanmorgen weer richting het bos geweest omdat de Onlanden even rustig is. De Klapeksters lijken weer naar huis gegaan te zijn. Het was prettig om in het bos te zijn, al die vogels die weer beginnen te zingen in het voorjaar in de kop hebben. Gelukkig weer twee IJsvogels gezien dus wie weet wat voor moois dat weer gaat worden dit jaar. Voorjaar is nog ver weg en veel vogels moeten nog terug komen van hun overwintering plaatsen. er zit ook al een tijdje rondom het Sterrebos een grote groep Koperwieken. Altijd mooi om deze overwinteraar te zien.

—————————————————————————————————————————————————–

15-02-2019 Hele dag op pad

Vanmorgen naar de Onlanden geweest weinig bijzonders gezien, wel weer wat bekende mensen gezien en gesproken, ook altijd wel leuk. ook de Klapekster liet zich niet zien helaas. Vanmiddag met vogelmaatje Jaqueline het Sterrebos in roden onveilig gemaakt. En daar hadden we meer succes. Eerst een grote groep Koperwieken gezien en de Groene Specht weer actief gehoord. Uiteindelijk vlak bij de vispassage vlogen er een aantal Buizerds in de lucht. Tot we een vogel zagen die een stuk kleiner was, deze vogel bleek een Havik te zijn. De Havik cirkelde op zijn gemak tussen de Buizerds door.

—————————————————————————————————————————————————–

12-02-2019 weer eens op pad

Vanmorgen even weer een paar uurtjes naar de Onlanden geweest. Toch weer veel gezien ook al komt het niet altijd op foto. Twee Zeearenden die de boel op stelten zetten, een Kiekendief en een Buizerd die elkaar in de veren zaten. Veel ganzen en Eenden soorten. En onze kleine vriend de Klapekster is er ook nog steeds.

—————————————————————————————————————————————————–

03-02-2019 langs de kust

Vandaag langs de noordelijke kust gereden eerst een stuk Friesland en toen Groningen, helaas maar weinig bijzondere vogels gezien. ook een stuk Lauwersmeer mee gepakt om te eindigen in de Onlanden. In Zoutkamp even pauze gehouden onder het genot van bakje kibbeling. Dat wij weinig gezien hebben komt vermoedelijk van de koude wind die er stond ondanks het mooie zonnige weer. Uiteindelijk toch een leuke foto kunnen maken van een Brandgans.

—————————————————————————————————————————————————–

Januari

—————————————————————————————————————————————————–

28-01-2019 overleg en weer de Klapekster

Vanmorgen een gesprek gehad om een lezing te gaan geven over vogels in onze omgeving. De titel wordt “Vogels in Noordenveld” en het gaat gebeuren op een Dinsdag in Maart, alleen is nu nog niet bekent welke Dinsdag het wordt. De lezing zal plaats vinden in het “Trefpunt” in de oude Scheepstra school, nu beter bekent als Scheepstra kabinet. Heb er veel zin in en heb de lat hoog gelegd bij mijzelf. Dus nog even geduld.

Vanmiddag nog even met Amanda naar de Klapekster geweest omdat zij graag betere foto’s wilde hebben. Dat is gelukt want hij zat mooi dichtbij in een struik. Zelf heb ik een vliegfoto kunnen maken met heel veel tegenlicht en bewolking, dus geen perfecte foto maar wel een mooi moment. Het lijkt wel of de Klapekster steeds meer opschuift richting de A7, misschien komt dit door de aanwezige Torenvalken die op de plek zitten waar de Klapekster eerst steeds zat.

—————————————————————————————————————————————————–

25-01-2019 toch even bos

Vanmiddag toch met vogelmaatje Jacqueline even naar het bos geweest. Wat Reeën gezien maar wat vogels betreft was het erg rustig. Misschien door de koude wind die er stond. Ze bleven allemaal in de dekking zitten en ze hebben nog gelijk ook. Dus uiteindelijk maar een warme kop chocolademelk met slagroom opgezocht.

—————————————————————————————————————————————————–

22-01-2019 ochtendje Holwerd

Vandaag even richting Holwerd geweest in de hoop een Velduil op foto te kunnen zetten. Helaas niet gelukt maar wel veel Buizerds en torenvalken gezien. Bij de boot naar Ameland zaten langs de pieren veel Tureluurs, ik hoorde later dat het IJslandse Tureluurs zijn want onze eigen zitten natuurlijk in warm Afrika. Ook grote groepen Vinken en Distelvinken gezien, maar ook veel Spreeuwen. Maar als kers op de taart kan ik toch weer een vogel toevoegen aan het Vogel ABC, want voor het eerst heb ik een kleine Zilverreiger op de foto kunnen zetten. Uiteindelijk ook nog even door de Onlanden gereden om te kijken of de klapekster er nog was, en ondanks slecht ligt liet deze mij heel dichtbij komen waardoor ik toch nog redelijk goede foto’s had van dit geweldige vogeltje.

—————————————————————————————————————————————————–

19-01-2019 toch iets bijzonders

Vanmiddag even naar de Onlanden geweest kijken of we de Klapekster nu wel met een muis op foto konden krijgen maar helaas ook deze keer niet. Maar we blijven volhouden. Maar als je dan stil staat en de moeite neemt om te observeren kan het maar zo zijn dat je de kleinere dieren ook gaat zien. In dit geval waren het drie naar ik denk Veldmuizen die druk langs het pad aan het groene gras zaten te eten.

—————————————————————————————————————————————————–

04-01-2019 Een bijzondere Roofvogel

Vanmorgen er weer lekker op uit in de hoop toch de klapekster met een muis op foto te krijgen. Maar helaas de Klapekster was er wel maar zonder dat hij een muis ving. Wel kwam er een voor ons gebied bijzondere roofvogel voorbij vliegen, namelijk de Steppe Kiekendief. Dit mannetje komt al drie jaar achter elkaar in de winter naar de Onlanden toe om te overwinteren.

—————————————————————————————————————————————————–

02-01-2019 Een nieuw begin

Vanmorgen de Onlanden in geweest met dochter Amanda, het weer was immers prima en misschien konden we de Klapekster mooi op foto krijgen. Maar ons geduld werd wel op de proef gesteld deze ochtend want de vogel liet zeker een uur niet zien. Maar ineens uit het niets was hij er weer en kwam ook nog redelijk dichtbij zitten om daarna weer voor een tijdje te verdwijnen. Toen wij richting huis reden vloog hij ineens van uit een boom voor ons aan om ergens onder een struik een flinke kever te vangen. Dit was toch wel weer een mooi moment om waar te nemen. Meerdere foto’s van deze vogel zijn natuurlijk weer te vinden in het vogel ABC.