Vogel dagboek 2019

Februari

—————————————————————————————————————————————————–

15-02-2019 Hele dag op pad

Vanmorgen naar de Onlanden geweest weinig bijzonders gezien, wel weer wat bekende mensen gezien en gesproken, ook altijd wel leuk. ook de Klapekster liet zich niet zien helaas. Vanmiddag met vogelmaatje Jaqueline het Sterrebos in roden onveilig gemaakt. En daar hadden we meer succes. Eerst een grote groep Koperwieken gezien en de Groene Specht weer actief gehoord. Uiteindelijk vlak bij de vispassage vlogen er een aantal Buizerds in de lucht. Tot we een vogel zagen die een stuk kleiner was, deze vogel bleek een Havik te zijn. De Havik cirkelde op zijn gemak tussen de Buizerds door.

—————————————————————————————————————————————————–

12-02-2019 weer eens op pad

Vanmorgen even weer een paar uurtjes naar de Onlanden geweest. Toch weer veel gezien ook al komt het niet altijd op foto. Twee Zeearenden die de boel op stelten zetten, een Kiekendief en een Buizerd die elkaar in de veren zaten. Veel ganzen en Eenden soorten. En onze kleine vriend de Klapekster is er ook nog steeds.

—————————————————————————————————————————————————–

03-02-2019 langs de kust

Vandaag langs de noordelijke kust gereden eerst een stuk Friesland en toen Groningen, helaas maar weinig bijzondere vogels gezien. ook een stuk Lauwersmeer mee gepakt om te eindigen in de Onlanden. In Zoutkamp even pauze gehouden onder het genot van bakje kibbeling. Dat wij weinig gezien hebben komt vermoedelijk van de koude wind die er stond ondanks het mooie zonnige weer. Uiteindelijk toch een leuke foto kunnen maken van een Brandgans.

—————————————————————————————————————————————————–

Januari

—————————————————————————————————————————————————–

28-01-2019 overleg en weer de Klapekster

Vanmorgen een gesprek gehad om een lezing te gaan geven over vogels in onze omgeving. De titel wordt “Vogels in Noordenveld” en het gaat gebeuren op een Dinsdag in Maart, alleen is nu nog niet bekent welke Dinsdag het wordt. De lezing zal plaats vinden in het “Trefpunt” in de oude Scheepstra school, nu beter bekent als Scheepstra kabinet. Heb er veel zin in en heb de lat hoog gelegd bij mijzelf. Dus nog even geduld.

Vanmiddag nog even met Amanda naar de Klapekster geweest omdat zij graag betere foto’s wilde hebben. Dat is gelukt want hij zat mooi dichtbij in een struik. Zelf heb ik een vliegfoto kunnen maken met heel veel tegenlicht en bewolking, dus geen perfecte foto maar wel een mooi moment. Het lijkt wel of de Klapekster steeds meer opschuift richting de A7, misschien komt dit door de aanwezige Torenvalken die op de plek zitten waar de Klapekster eerst steeds zat.

—————————————————————————————————————————————————–

25-01-2019 toch even bos

Vanmiddag toch met vogelmaatje Jacqueline even naar het bos geweest. Wat Ree├źn gezien maar wat vogels betreft was het erg rustig. Misschien door de koude wind die er stond. Ze bleven allemaal in de dekking zitten en ze hebben nog gelijk ook. Dus uiteindelijk maar een warme kop chocolademelk met slagroom opgezocht.

—————————————————————————————————————————————————–

22-01-2019 ochtendje Holwerd

Vandaag even richting Holwerd geweest in de hoop een Velduil op foto te kunnen zetten. Helaas niet gelukt maar wel veel Buizerds en torenvalken gezien. Bij de boot naar Ameland zaten langs de pieren veel Tureluurs, ik hoorde later dat het IJslandse Tureluurs zijn want onze eigen zitten natuurlijk in warm Afrika. Ook grote groepen Vinken en Distelvinken gezien, maar ook veel Spreeuwen. Maar als kers op de taart kan ik toch weer een vogel toevoegen aan het Vogel ABC, want voor het eerst heb ik een kleine Zilverreiger op de foto kunnen zetten. Uiteindelijk ook nog even door de Onlanden gereden om te kijken of de klapekster er nog was, en ondanks slecht ligt liet deze mij heel dichtbij komen waardoor ik toch nog redelijk goede foto’s had van dit geweldige vogeltje.

—————————————————————————————————————————————————–

19-01-2019 toch iets bijzonders

Vanmiddag even naar de Onlanden geweest kijken of we de Klapekster nu wel met een muis op foto konden krijgen maar helaas ook deze keer niet. Maar we blijven volhouden. Maar als je dan stil staat en de moeite neemt om te observeren kan het maar zo zijn dat je de kleinere dieren ook gaat zien. In dit geval waren het drie naar ik denk Veldmuizen die druk langs het pad aan het groene gras zaten te eten.

—————————————————————————————————————————————————–

04-01-2019 Een bijzondere Roofvogel

Vanmorgen er weer lekker op uit in de hoop toch de klapekster met een muis op foto te krijgen. Maar helaas de Klapekster was er wel maar zonder dat hij een muis ving. Wel kwam er een voor ons gebied bijzondere roofvogel voorbij vliegen, namelijk de Steppe Kiekendief. Dit mannetje komt al drie jaar achter elkaar in de winter naar de Onlanden toe om te overwinteren.

—————————————————————————————————————————————————–

02-01-2019 Een nieuw begin

Vanmorgen de Onlanden in geweest met dochter Amanda, het weer was immers prima en misschien konden we de Klapekster mooi op foto krijgen. Maar ons geduld werd wel op de proef gesteld deze ochtend want de vogel liet zeker een uur niet zien. Maar ineens uit het niets was hij er weer en kwam ook nog redelijk dichtbij zitten om daarna weer voor een tijdje te verdwijnen. Toen wij richting huis reden vloog hij ineens van uit een boom voor ons aan om ergens onder een struik een flinke kever te vangen. Dit was toch wel weer een mooi moment om waar te nemen. Meerdere foto’s van deze vogel zijn natuurlijk weer te vinden in het vogel ABC.