Vogel dagboek 2018

—————————————————————————————————————————————————-

18-12-2018 samen op pad

Vandaag aan het eind van de middag komt heel even het zonnetje te voorschijn. Ik vraag Amanda of ze een uurtje mee wil om te kijken of we de klapekster nog even zien. Ze wil gelukkig wel mee mede omdat ze zelf de Klapekster nog niet gezien of op foto heeft. En we hebben geluk hij laat zich zien en zelfs heel dichtbij waar door Amanda vanuit de auto ook mooie foto’s heeft van dit bijzondere vogeltje.

—————————————————————————————————————————————————-

14-12-2018 De Klapekster

Het is al weer een tijd geleden dat ik wat geplaatst heb hier. Mede oorzaak is altijd dat ik het te druk met andere dingen heb waardoor de website achter blijft. Maar de afgelopen weken is het steeds een of meerdere Klapeksters die de aandacht trekken. eerst zag ik eentje in de Onlanden op een plek die bekent staat als Baardman plekje, daarna kwam ik er een tegen bij Kleibos. Maar de laatste tijd zitten er naar men zegt twee a drie van deze vogeltjes op een bekende plek voor vogelaars in de Onlanden. Met vandaag, tot nu toe dan, het geluk dat hij heel dichtbij in een boompje ging zitten.

meer foto’s van dit geweldige vogeltje zijn te vinden in het Vogel ABC hier op de site.

—————————————————————————————————————————————————–

17-11-2018 op zoek naar …..

Vanmiddag met dochter Amanda de Onlanden in geweest op zoek naar de Ross’Gans of Kleine Sneeuwgans. Helaas deze zeldzame wintergast niet gezien. Wel veel Torenvalken gezien en een paar Buizerds waaronder de Ruigpootbuizerd.

  

—————————————————————————————————————————————————–

13-11-2018 toch even er op uit

Ondanks de regen in het weekend en vanmorgen er toch even op uit geweest. En ondanks dat het overal rustig is, vermoedelijk door de harde wind, toch weer een vogel weg kunnen strepen van de lijst. Want gisteren kwamen we in de Onlanden een Ruigpootbuizerd tegen, deze Buizerd soort kan net als een Torenvalk stil blijven hangen in de lucht, op zoek naar een prooi. De gewone Buizerd doet dit zelden of nooit. Ook nog een Roek op foto kunnen zetten dezelfde dag. Vanmorgen in het bos was het rustig, de kleinere vogels zaten allemaal hoog in de bomen. Alleen een Grote Bonte Specht hakte er flink op los op zoek naar voedsel.

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

08-11-2018 rustig aan

Door ziekte en drukte heb ik weinig tijd gehad om mijn vogeldagboek bij te houden. Maar vandaag toch eindelijk even tijd om weer wat er in te zetten hoewel er niet veel te melden is. Behalve dan dat er weer veel Kramsvogels en koperwieken deze kant op gekomen zijn. In de Onlanden had ik in de vroege ochtend eindelijk weer eens een baarmannetje voor de lens, en in het bos een Vuurgoudhaantje en eindelijk weer eens het vrouwtje van de Zwarte Specht.

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

28-10-2018 Rondje Lauwersmeer

Vandaag wilde onze dochter wel weer eens een rondje Lauwersmeer doen omdat hij alweer te lang geleden was. Prima dus in de auto en op pad richting Lauwersmeer. Heel veel Kramsvogels gezien, Kuifeenden, Buizerds en een Torenvalk. Maar het mooiste was toch wel toen wij bij Ezumakeeg stonden en er een volwassen Zeearend met jong over ons heen vloog. Later zagen we bij Zoutkamp vermoedelijk de andere volwassen Zeearend vliegen. Het blijft een geweldige vogel om te zien.

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

21-10-2018 Helaas …..

Helaas heb ik door ziekte al een tijd niets aan mijn website kunnen doen en dan met name het vogeldagboek. Ik ben ook sinds de Visarend die aan de noordkant zat van het Leekstermeer niet echt op uit geweest. Sinds gisteren voel ik mij meer wat beter dus hoop de komende week weer langzaam er op uit te kunnen. Bijgevoegd nog een foto van die Visarend die een paar keer mooi dichtbij kwam.

—————————————————————————————————————————————————–

28-09-2018 Visarend in de Onlanden

Vanmorgen geweldig genoten van een Visarend die ongelofelijk dichtbij kwam. Helaas had hij al steeds een visje tussen de poten die hij op een andere plek gevangen had buiten het zicht van de camera. Maar het blijft een beleving om zo’n vogel van zo dichtbij te kunnen zien.

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

09-09-2018 heerlijk dagje natuur

Vanmorgen op tijd met mijn dochter richting het Zuidladermeer om te zien of we de Zeearenden konden zien. We hebben ze wel gezien maar zaten totaal verkeerd en dus te ver weg. Daarna naar de Onlanden voor de Visarend maar die werkte ook al niet mee. Dochter wel eindelijk de Reuzenstern op foto dus die kan weer afgevinkt worden. Uiteindelijk in de middag weer naar de Onlanden gegaan waar de Visarend zich nog steeds alleen van ver liet zien.

 

Leuke aan de middag was dat ik hele leuke gesprekken heb gehad met mensen die totaal onbekend waren voor mij maar wel de zelfde passie voor natuur en vogels hebben. En ook daar kan ik erg van genieten. Meerdere Reuzensterns lieten zich afwisselend zien om een vis(je) te vangen. zie foto’s in Vogel ABC.

—————————————————————————————————————————————————–

05-09-2018 weer te lang geleden

Helaas is het weer te lang geleden dat ik hier wat neer gezet heb. Mede door werk in de avonduren en druk met foto’s maken voor DitisRoden.nl als ook af en toe geen zin hebben. Maar goed nu wel even tijd en zin en natuurlijk weer wat foto’s. Afgelopen weken zitten er een paar Visarenden in de Onlanden, hopelijk zitten er blijvers tussen want dat zou geweldig zijn. Reuzensternen laten zich geregeld zien en af en toe vliegt er eens een roerdomp voorbij. Dus er is altijd wel wat te zien in de Onlanden. Als je er maar oog voor hebt.

   

   

—————————————————————————————————————————————————–

20-08-2018 terug van vakantie en dan?

Net twee dagen terug van vakantie in Duitsland en Polen en dan wachten er veel, heel veel foto’s om wat mee gedaan te worden. Het was een geweldige vakantie waar we ook in Berlijn zijn geweest, een stad die duidelijk twee gezichten heeft. Het oude Berlijn met de o.a. de Dom en Charlotteburg wat dan overgaat in het moderne, de buurt waar o.a. het Hard Rock Cafe staat. Maar aan de andere kant is de oorlog ook nog steeds goed zichtbaar.

Maar goed mijn site gaat over vogels en die hebben we ook gezien. Helaas ging mijn Zeearend trip op de Oder Delta niet door, misschien omdat ik zelf zo naïef was dat ik dat ter plekke wel kon regelen. Maar toch ook weer een paar soorten erbij die ik niet eerder op foto had gezet zoals de Zwarte Ooievaar, Raaf, Bonte Kraai en de Grauwe Klauwier. En velden vol met Kraanvogels, honderden bij elkaar zich klaar makend voor de grote trek naar het zuiden.

  

—————————————————————————————————————————————————–

22-07-2018 Hopen op

Vanmorgen al op tijd met dochter Amanda richting Zuidladermeer om te kijken of we familie Zeerarend konden vast leggen. Maar helaas hebben wij ze niet gezien, wel hebben we een paar Hermelijntjes zien lopen, maar die waren te vlug om op foto te krijgen. Uiteindelijk van de oostpolder naar de Onnerpolder gereden en daar hadden we wat meer geluk wat betreft vogels. Twee grote groepen Lepelaars en af en toe vloog er een van de ene groep naar de andere.

   

Uiteindelijk bleek dat wij ook nog een vogel gespot hadden die we nog niet eerder hadden gezien, namelijk een Krombek Strandloper. Altijd fijn als je mensen in de achterban hebt om te kunnen raadplegen.

  

—————————————————————————————————————————————————–

08-07-2018 Zwaluwen

Het blijft lastig maar wel een uitdaging om zwaluwen op foto te zetten en al helemaal als ze vliegen. Vanavond in de Onlanden weer een poging gedaan om deze acrobaten op foto te krijgen. Zowel de Boerenzwaluw als de Huiszwaluw op foto gezet.

  

Van de Boerenzwaluw vind ik trouwens dat het net is of ze chagrijnig zijn zo kijken ze.

  

Zie het Vogel ABC voor meer foto’s van deze vogels.

—————————————————————————————————————————————————–

03-07-2018 Vroeg op pad

Vanmorgen was ik al voor zeven uur op pad. Eerst richting Fochteloeërveen en daarna richting Oostpolder en Onnerpolder bij het Zuidladermeer. Natuurlijk weer genoeg vogels gezien waarbij twee die ik nog niet eerder op foto had dus weer blij, de Kneu en de Steltkluut.

  

Op het moment dat ik op weg naar huis was en stopte omdat er een Buizerd vrij dichtbij langs vloog, komt ineens uit het niets een Zeearend voorbij vliegen met een paling tussen zijn klauwen. Weer een geweldige ervaring erbij.

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

02-07-2018 Onlanden bij avond

Vanavond op fiets naar de Onlanden geweest. Op zich veel vogels gezien waaronder Buizerd, Torenvalk, Boerenzwaluw, gierzwaluw en vele andere vogels. Maar een was toch wel min of meer bijzonder en hij wordt steeds vaker gezien in de Onlanden en dan vooral rond het Leekstermeer. Het gaat hier om de Lepelaar die vlak over mij heen vloog.

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

25-06-2018 Eindelijk weer eens

vanmiddag eindelijk weer eens met vogel maatje Jaqueline op pad. Deze keer maar weer eens op fiets door de Onlanden heen. Wij beperken ons dan tot het gebied tussen de Groningerweg en het Leekstermeer. Zelf vind ik dit gebied ook interessanter dan aan de kant bij de uitkijktoren. Toch ook weer veel gezien en gehoord en vaak hoor je ook vogels die je overdag niet gaat zien zoals de Roerdomp.

   

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

24-06-2018 Te weinig tijd

Ik kom er de laatste tijd steeds meer achter dat ik te weinig tijd heb om met mijn site bezig te zijn of in de natuur te zijn. Deels omdat ik voor de Zaterdag weer werk gevonden heb, maar ook door andere dingen als foto’s maken voor DitisRoden.nl. En op zich geeft dat niets omdat ik het leuk vind om het te doen.

Maar vandaag even weer richting het Zuidladermeer geweest, waar het erg rustig was. Wel de Zeearend naar het nest zien vliegen maar daarna ook niet weer gezien. Dus bleef de actie beperkt tot de kleinere vogels.

  

Vandaar uit naar Hoogezand waar we een broodje hebben gegeten bij mijn schoonouders. En toen naar een Roofvogelshow in het Gorecht park bij hun om de hoek. dezelfde valkenier als in Peize, Ruud Sanders, en ook hier kreeg de man te weinig tijd om iets moois te kunnen laten zien. Veld was te klein om de grotere vogels te laten vliegen en de elektrische tijdsmasten zo dichtbij was ook een nadeel. En ondanks de motregen was er genoeg publiek.

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

17-06-2018 Wederom Visarend(en) in de Onlanden

Gisteren avond zag ik op Facebook foto’s van vrienden van ons van een Visarend. Zij waren aan het wandelen geweest bij het Leekstermeer en hadden daar deze mooie vogel gezien en gefotografeerd. Dus ik vandaag met dochter Amanda en beide gewapend met camera richting Onlanden. Eerst aan het eind van De Vaart gekeken omdat daar in het verleden vaak een Visarend zich ophield in de kale bomen. Maar helaas was hier niets te zien, dus door via het grindpad bij Sandebuur naar het bekende zitje voor vogelspotters. Wij draaien aan het eind van het grindpad de weg op richting het zitje en de auto kon direct weer aan de kant. Daar vloog redelijk dichtbij de Visarend. Dus uit de auto en foto’s maken en na de eerste foto’s de auto eerst maar normaal geparkeerd. De Visarend vloog letterlijk recht boven ons en vloog richting Peizermade. Heel even draaide hij nog even terug en kon ik nog wat foto’s maken en verdween hij uit zicht.

   

  

Bij thuis komst eerst een kop thee en toen de foto’s bekijken op de computer. En toen zag ik dat “onze” Visarend niet geringd was. Dus vlug bij onze vrienden kijken van de Visarend die hun een avond er voor gezien hadden, en deze vogel was wel geringd. Dus conclusie er waren twee Visarenden in het gebied geweest.

—————————————————————————————————————————————————–

03-06-2018 Alweer Juni.

De tijd gaat snel en of dat te maken heeft met dat ik er naar uit zie om op vakantie te gaan dat weet ik niet. In ieder geval dit jaar naar een geweldig vogelgebied de Oder Delta.

Maar nu zitten we nog in eigen land waar veel vogels jongen hebben die gevoerd moeten worden. Zo ook dit paartje Grasmussen en het is wel leuk om te zien waar ze mee aankomen voor de jongen. De jonge vogels krijgen in ieder geval gevarieerd te eten.

  

   

   

—————————————————————————————————————————————————–

21-05-2018 2de Pinksterdag

In plaats van naar Leek om over de Pinkstermarkt te lopen lekker op fiets weer de Onlanden in. Heb nooit wat gehad met de Pinkstermarkt maar omdat je niet de enige in huis bent ga je mee met de rest. Maar sinds een paar jaar doe ik wat ik wel leuk vind. En wat betreft vandaag maar goed ook want er kunnen weer twee vogels weg gestreept worden van de lijst. Eerst kwam er een Koekoek vlak langs vliegen en later kwam ik een Grauwe Vliegenvanger tegen. En gisteren al een Havik dus kunnen dit weekend in totaal drie vogelsoorten van de lijst.

  

—————————————————————————————————————————————————–

20-05-2018 Druk, druk, druk

Nu met de open dag 26 Mei van de vogelopvang hebben we het daar druk met alles gereed maken. Mooie is dat ik groen licht heb gekregen om te exposeren met foto’s van vogels die ik gemaakt heb. Een hele klus nog om uit de vele foto’s te gaan selecteren welke tot de 20 laatste foto’s halen. Uiteindelijk gelukt, dus ik zou zeggen kom allen kijken op Zaterdag 26 Mei bij vogelopvang De Fûgelhelling in Ureterp!

Vanmorgen op fiets naar de Onlanden vertrokken, na wat gezellig praten met mede vogelaars op de bekende “hangplek”, weer op fiets verder. Leuke foto’s kunnen maken maar ook een van een vogel die ik nog niet eerder op foto heb kunnen zetten. De Havik.

—————————————————————————————————————————————————–

12-05-2018 Eens wat anders

Vanmiddag met Sylvia op fiets door de Onlanden geweest, inderdaad eens wat anders. Ik merk wel dat je vogels anders moet benaderen omdat ze veel eerder weg vliegen. Maar goed we hebben een groot gedeelte van de Onlanden gehad en uiteindelijk bijna 30km gefietst. En ook nog vogels gezien en een Haas.

  

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

11-05-2018 Met dochter even naar de Onlanden

Na het avond eten nog even met Amanda naar de Onlanden. Weinig aan roofvogels gezien maar wel een Boerenzwaluw die erg gewillig was om op de foto te komen. Bleef mooi in de boom zitten en trok zich niets van ons aan. Het zwaluwtje was druk zich zelf aan het wassen maar wat hij ook deed en in welke bochten hij zich wrong, de spinnenrag op zijn staart kreeg hij er niet af.

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

07-05-2018 Weer eentje gezien die ik nog niet had

Sinds lange tijd maar weer eens met mijn vogelmaatje Jacqueline in de avond naar het Sterrebos geweest. Nu was ik al heel lang niet meer in het bos geweest omdat ik andere plekken op dit moment interessanter vind. Zij had de Kleine Bonte Specht gezien daar maar helaas zij lieten zich niet zien. Wel kwamen wij in een weiland naast het bos twee Grote Lijsters tegen en die had ik nog niet eerder gezien. Dus deze kan ook weg gestreept worden op de lijst die ik bij houdt bij www.birdchallenge.nl.

—————————————————————————————————————————————————–

02-05-2018 Niet altijd geluk, of toch wel

Vanmiddag met dochter Amanda naar Noordlaren geweest om te kijken of we weer een Zeearend op foto konden krijgen. We hebben er een zien vliegen richting het nest maar helaas te ver voor een goede foto. Wat wel leuk was om te zien waren twee hazen die achter elkaar aan zaten. En ze hebben een flinke uithoudingsvermogen want ze bleven zeker wel een kwartier achter elkaar aan rennen.

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

30-04-2018 Voor alles is er een eerste keer

Vanavond nog even met vogelmaatje Jacqueline en Amanda naar de Onlanden geweest. Stond veel wind en een klein beetje regen maar toch nog een paar foto’s kunnen maken. Eerst een Bruine Kiekendief die aardig dicht langs zij vloog. En even een later kwam er vanaf het Leekstermeer een Lepelaar overvliegen. Bijzonder moment omdat ik deze vogel nog niet eerder gezien had in het wild. Dus kan er weer een vogel weg gestreept worden van de lijst.

  

—————————————————————————————————————————————————–

27-04-2018 Zeearenden

Vanmorgen met Amanda weer vroeg vertrokken richting het Zuidladermeer in de hoop de Zeearenden van dichtbij op foto te krijgen. Toen wij er aan kwamen was er geen arend te bekennen en liepen we een beetje heen en weer andere vogels op foto te zetten. Vogels zoals de Grutto, Gele Kwikstaart, Tureluur en de Graspieper. Uiteindelijk waren wij al wat verder van het nest weg toen een van de arenden vanaf het meer aan kwam vliegen ,met een vis tussen de klauwen. Voor ons te ver weg voor foto’s en al gauw vloog hij weer naar het meer. En kwam al vrij snel weer terug met weer een vis. Nu kon ik wel foto’s maken maar eigenlijk was de afstand nog te groot. Amanda en ik liepen snel terug tot in de buurt van het nest, je kunt niet vlak bij het nest komen, in de hoop dat hij nog een keer die kant op zou gaan. Het duurde even tot Amanda riep hij komt er aan, en inderdaad vlak voor ons vloog hij twee keer een rondje boven ons. De camera’s maakten overuren en tevreden hadden wij beide mooie foto’s. Hij bleef nog lang rond rond vliegen maar voor ons onmogelijk om foto’s te maken, omdat we tegen het licht in keken.

   

   

—————————————————————————————————————————————————–

22-04-2018 Te lang geleden alweer

Zag dat het alweer te lang geleden is geweest dat ik hier wat neer gezet heb. Reden is dat ik het overdag te druk heb, en dan ’s avonds geen zin meer heb om achter de computer te kruipen. Daar naast is mijn vogelmaatje herstellende van een operatie dus moet ik er veelal alleen op uit, en dat is niet altijd mijn ding. Soms is het wel lekker als je een drukke dag hebt gehad om even in de natuur te wandelen en weer “back to basic” te komen.

Vandaag samen met dochter Amanda al op tijd op weg naar Noordlaren, kijken of wij ook een keer geluk konden hebben, en de Zeearenden van dichtbij op foto te zetten. Helaas was het geluk niet met ons het mannetje zat uren in een boomtop naast het nest en het vrouwtje kwam vanuit een andere richting aanvliegen en ging op het nest zitten. Uiteindelijk vloog het mannetje weg maar in een totaal andere richting dan waar wij stonden. En dat terwijl daar vier lekkere hazen liepen te spelen.

   

Van daar uit nog even in de Onlanden gekeken maar daar waren de vogels erg rustig, op de rietvogels na dan want die hun gezang was goed te horen. In de middag door het Fochteloërenveen gereden omdat wij toch naar Oosterwolde moesten. Daar vlogen drie Kraanvogels over en een Raaf gezien die niet op foto wilde.

 

Dochter Amanda ging in de avond nog even op fiets de Onlanden in waar ze een Koekoek hoorde, dus ook die zijn weer terug in ons land.

—————————————————————————————————————————————————–

07-04-2018 Vrijwilligersuitje

Vandaag hadden we het vrijwilligersuitje van vogelopvang De Fûgelhelling in Ureterp waar ik alweer bijna twee jaar vrijwilliger ben. Deze keer was door de activiteiten commissie een uitje naar de Biesbosch georganiseerd. Rond geleid door boswachter Thomas van der Es gingen we eerst met bus rond de Biesbosch met verschillende uitstap plaatsen. Zo liet hij ons beverburchten zien, twee verschillende nesten van Visarenden en dit allemaal met uitgebreide toelichting. Daarna zijn we nog met een fluisterboot de Biesbosch een stuk in geweest. Helaas hebben wij geen bevers gezien daar voor waren we nog te vroeg op de dag daar, bevers worden rond schemering pas actief. Wel gehoord de Cetti’s zanger, een vogeltje dat goed hoorbaar is maar zich slecht laat zien. Ook nog een Blauwborst en een IJsvogel gehoord. Maar gezien des te meer waar onder veel Futen, Aalscholver, Blauwe Reiger, Bergeend, Kokmeeuwen, Zilvermeeuwen, Tjiftjaf maar natuurlijk ook de Zeearend en de Visarend die daar ook broeden.

  

   

Uiteindelijk werd de dag afgesloten met een maaltijd die er goed inging. Al met al een geslaagde dag waarvoor dank naar de genen die het georganiseerd hebben. En niet vergeten Zaterdag 26 mei is er opendag bij de Fûgelhelling dus kom zeker langs dan kun je zelf zien wat we daar allemaal doen met zijn allen om binnen gebrachte dieren weer terug de natuur in te krijgen.

—————————————————————————————————————————————————–

03-04-2018 Eindelijk dan toch.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet veel boeken lees en als ik dan al een lees dan moet het wel heel interessant boek zijn. Afgelopen vrijdag bij de vogelopvang zijn Amanda, Jacqueline en ik zelf naar een lezing geweest over wolven. deze lezing werd gegeven door Aaldrik Pot hier in het noorden wel bekent als medewerker van Staatsbosbeheer. Hij heeft samen met Barbara de Beaufort een boek geschreven met de titel “De onsterfelijke Nachtegalen, natuurdagboek”. Dit boek heb ik daar voor Amanda gekocht, maar eerst zelf lezen natuurlijk. En ik heb vandaag gedaan wat Aaldrik meerdere malen in zijn boek beschrijft, ga ergens een tijd in de natuur zitten, en dan zie je vanzelf van alles voorbij komen. In inderdaad het is echt zo, ik ben ergens in de Onlanden gaan zitten een half uur lang, wat eigenlijk veel te kort is. En dan hoor en zie je ineens van alles. Zeker een aanrader om een keer te doen.

Uiteindelijk bij mijn terug tocht naar de auto die best nog wel een eind weg stond blijkt ineens, kom ik het vogeltje tegen dat ik zeker al twee jaar op foto probeer te krijgen. het gaat hier om een zomergast en wel de Blauwborst. Vandaar dus ook de titel, eindelijk dan toch.

  

Ook waren er nog Futen aan het ruziën wie het vrouwtje het hof mocht maken. Wel erg leuk omdat een tijdje te volgen.

  

Verder ook nog een Roodborsttapuit en een Rietgors gezien. En toch ook wel bijzonder vond ik kwam er ineens een Sperwer voorbij vliegen, een vogel die ik nog niet eerder gezien had.

—————————————————————————————————————————————————–

01-04-2018 Eerste paasdag.

Soms zijn er van die dagen dan heb je het druk met andere dingen of heb je gewoon geen zin om de computer aan te zetten en met een website bezig zijn. Zo’n week had ik afgelopen week. En toch wel in de weekenden er op uit geweest o.a. Lauwersmeer en Fochteloërveen bezocht. En met name de laatste was boeiend omdat er heel lang tegen de harde wind in een Zeearend  vlak boven ons bleven zweven.

Uiteindelijk vond ik dat met name de volgers hier uit de buurt dit wel tegoed hadden. Twee keer had DitisRoden het al geplaatst en een vervolg komt daar ook nog wel. Het gaat om het aanleggen van de nieuwe vistrappen tussen Lieveren en het Sterrebos. Het ziet er indrukwekkend uit als je ziet hoe het gaat worden.

15 trappen die heel geleidelijk oplopen moeten de verouderde stuw met 4 trappen gaan vervangen. Op de tekening staat de oude stuw er wel ingetekend maar zelf ga ik er vanuit dat hij weg gehaald wordt en dat daar een soort kom komt. Het is de bedoeling dat voor dat het broedseizoen los barst alles klaar is.

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

18-03-2018 Harde en koude wind.

Ondanks het gure weer vandaag toch vanmiddag met vrouw en dochter de auto in en richting het Fochteloërveen gereden. De bedoeling was om te kijken of we de Klapekster op foto konden krijgen, maar van deze vogel vonden wij geen spoor. Wel een groep van bijna dertig Kraanvogels gezien. Uiteindelijk stoppen we voor een Kiekendief en door de lens heen zie ik achter de Kiekendief een andere vogel langzaam dichterbij komen. Ik zeg tegen mijn dochter: het lijkt wel een Zeearend en terwijl de vogel langzaam dichterbij komt weten wij het zeker. Dus de auto uit en in de gure koude wind foto’s maken.

  

In eerste instantie vliegt hij ons voorbij. Maar uiteindelijk draait hij weer om en blijft bijna recht boven ons zweven, bijna stil staande tegen de wind in. Wat een geweldig moment was dit om deze geweldige vogel zo machtig in de lucht te zien.

  

—————————————————————————————————————————————————–

11-03-2018 Toch weer naar Lauwersmeer gebied.

De laatste tijd is het Lauwersmeer gebied erg in trek bij ons. Waar het door komt weet ik niet, maar misschien wel door de vogels die daar te vinden zijn op dit moment. En ook vogels die wij steeds op dezelfde plek weer tegen komen zoals het mannetje van de Bruine Kiekendief. Het was dit weekend toch wel het weekend van de roofvogels. Veel Buizerds in de lucht, Blauwe en Bruine kiekendief gezien. Ransuilen zaten nog op hun plek. En zelfs ver weg ook nog een Zeearend gezien.

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

06-03-2018 Het is wit met een Zwart puntje op de staart.

Vandaag weer een rondje Onlanden gedaan. Altijd leuk omdat je toch wel weer wat gaat zien, en vandaag zelfs iets bijzonders. Want hoe vaak kun je zeggen dat je een Hermelijn ziet? En dan ook nog in winterkleed. Ik zag in een flits iets wit over het ijs schieten, stopte de auto en bleef wachten of ik kon zien wat het was. En inderdaad al snel liet het beestje zich zien, zon nieuwsgierig als hij was ging hij rechtop zitten kijken. Toch weer eens wat anders tussen de vogels en de Reeën.

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

03-03-2018 Rondje Lauwersmeer

Vandaag met Sylvia en Amanda rondje Lauwersmeer gedaan en het was zeker de moeite waard. Helaas niet het boegbeeld van het gebied gezien, de Zeerarend, maar zoveel andere vogels die ik nog niet op foto had. De Wulp, Steenloper en Tureluur had ik nog niet eerder op foto en dan ook nog van dichtbij dat zelfs Amanda met haar 300mm lens mooie foto’s kon maken. En dan ook nog Roofvogels als de Blauwe Kiekendief, Buizerd en Torenvalk mooi op foto vast kunnen leggen.  Wat ook mooi was om te zien en er was ook veel bekijks voor was de IJsbreker die voor een vrachtschip vaarde in het Van Starkenborch kanaal.

  

  

Veel foto’s zijn terug te vinden in het Vogel ABC hier op de site.

—————————————————————————————————————————————————–

28-02-2018 Eindelijk toch geluk, De Vliegende deur

Vanmorgen zag ik een melding van een Zeearend in Langelo op Waarneming.nl. De melding was nog maar 10 minuten oud dus er was kans dat hij daar nog was. Het enige probleem was dat de melding niet compleet was, er stond niet bij of hij overvloog of daar ter plekke aanwezig was. Toch samen met Amanda in de auto en gaan kijken, natuurlijk was er niets te zien, want dat geluk hebben wij nooit. Anderen maken de mooiste filmpjes en foto’s en als wij ergens zijn is de vogel gevlogen, ook nu dus!! Dus door gereden naar het Zuidlaardermeer misschien daar meer geluk, maar ook daar geen Arend te zien. Dus via Eelde bij Peize de Onlanden in waar we wel Wintertallingen op foto konden zetten en van daar uit via Hoogkerk naar de Onlanden bij Roderwolde. De Ransuilen zaten ook nog op hun plek onderweg ook nog een groepje Distelvinken gezien. Bij De Vaart aangekomen zien wij een Kiekendief jagen dus zandpad opgereden en kijken hoe dichtbij we konden komen. Maar de vogel vloog al gauw door richting Leekstermeer. Dus door gereden naar het eind omdat je daar de auto weer vrij makkelijk kunt keren. Zien we eerst een Buizerd aan komen vliegen met veel kabaal en terwijl ik de auto draai komt er vanuit het niets vanaf het Leekstermeer een grote vogel recht op ons af vliegen. Duidelijk een Zeearend of wel “De Vliegende Deur”. Gauw de auto uit en foto’s maken voor hij weer weg is. Uiteindelijk vloog hij weer richting Leekstermeer opgejaagd door twee Buizerds.

  

—————————————————————————————————————————————————–

21-02-2018 Tijdje geleden

Het is al weer een tijdje geleden dat ik wat geplaatst heb hier in het dagboek. Kunt ook niet altijd op pad zijn omdat het leven ook uit andere verplichtingen bestaat. Maar vandaag in het bos heerlijk kunnen wandelen in de ochtend zon en daar naast kunnen genieten van een groepje Sijsjes. Het zijn net acrobaten zoals deze vogels door Elzen verplaatsen. Ondersteboven hangend om bij de zaadjes te kunnen komen.

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

11-02-2018 Soms heb je pech maar dan toch ook geluk

Sta je druk foto’s te maken van een groep Sijsjes en Barmsijsjes dat je een mooie blonde Buizerd mist die niet zo ver van je af zit in een boom. In eerste instantie baal je dan wel als roofvogel liefhebber tot het moment dat je een roze/oranje kleur in de struiken ziet. En ja hoor een klein groepje Goudvinken zit in de struiken lekker van de zaadjes te genieten. Vlug wat foto’s maken voor ze weer weg zijn. Dan wordt het toch nog een leuke middag.

   

—————————————————————————————————————————————————–

07-02-2018 De Onlanden

Vandaag met vogelmaatje Jacqueline een rondje Onlanden gedaan met als doel Baardmannetjes op foto te zetten. We hebben ze wel gezien maar helaas niet op foto deze keer. Wel door een tip van een mede natuur liefhebber voor het eerst een Hermelijn op foto kunnen zetten en dan ook nog in winter kleuren. Hij was wel wat ver weg maar ben voor nu tevreden met de foto.

  

Daarna zijn we richting de uitkijktoren gegaan waar we eerst boven in een boom een Torenvalk mannetje op de uitkijk zagen zitten. Ook veel Kramsvogels met Koperwieken bij elkaar gezien. Uiteindelijk was het mooiste van de dag toch wel de grote groep Barmsijsjes die wij zagen met een paar Geelgorzen er tussen. In dit geval ging het om de Kleine Barmsijs, maar wat een mooi vogeltje is dit met de rode vlek boven op zijn kop.

  

zie voor meer foto’s van de Kleine Barmsijs het vogel ABC

—————————————————————————————————————————————————-

03-02-2018 Rondje Lauwersmeer (2)

Tijdens het rondje Lauwersmeer veel Eenden soorten gezien en ook verschillende Ganzen soorten waarbij ik zelf vind dat de Rotgans wel een mooie vogel is om te zien. Voor de Roofvogels viel het wat tegen hoewel we wel heel veel Buizerds gezien hebben en wat Torenvalken.

  

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

03-02-2018 Rondje Lauwersmeer (1)

Vandaag met vrienden een rondje Lauwersmeer gedaan. Veel gezien waarvan helaas weinig op foto. Wel een mooie serie kunnen maken van een Buizerd die een marterachtige zat op te eten. De Buizerd liet mij ook vrij dicht naderen waar door de foto’s alleen maar mooier worden.

  

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

26-01-2018 erg mistig

Het was vandaag erg mistig en twijfelde lang of ik aan de wandel zou gaan, uiteindelijk toch maar richting bos vertrokken. Leuk gesprek gehad met een van de bewoners die er langs het Sterrebos wonen en toch nog weer wat wijzer geworden over de aanwezige dieren al daar. Uiteindelijk toch nog een Staartmees leuk op foto gekregen en de Zwartbuikwaterspreeuw was er ook nog steeds.

  

—————————————————————————————————————————————————–

21-01-2018 (deel 2) Hij was er weer of toch een andere?

Ben je net begonnen met wandelen loop je direct tegen een bijzonder vogeltje aan. Tenminste het schijnt dat er op dit moment vier in Nederland zitten. En waar hebben we het dan over? De Zwartbuikwaterspreeuw en enorm snel en mooi vogeltje om te zien.

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

21-01-2018 (deel1) pechdag voor dochter

Vandaag weer lekker op pad geweest en eindelijk was het zonnetje er lekker bij. Vanmorgen met Jacqueline op pad geweest en in de middag met Amanda en Sylvia. Beide keren een andere route gelopen dan normaal en dat was maar goed ook. Maar daar meer over in deel 2. Amanda had vanmiddag de pech die je als fotograaf niet wilt, haar geheugenkaartje crashte dus alle foto’s kwijt. ook thuis op de computers was het kaartje onleesbaar. Na opnieuw geformateerd te hebben deed hij het gelukkig weer.

  

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

20-01-2018 Grote groep Reeën.

Al een paar weken hebben de kleine groepen Reeën rondom het Sterrebos in Roden zich samen gevoegd voor de winter tot een groep van ongeveer 15 Reeën. Pas als het voorjaar zijn werk heeft gedaan of beter gezegd de mannetjes hun werk hebben gedaan splits de groep zich weer op. Een Reebok is wel heel imposant om te zien en zeker vandaag toen hij ook nog even rechtop ging staan. Een erg mooi gezicht om te zien.

  

  

  

—————————————————————————————————————————————————–

08-01-2018 Eerste nieuwe vogel in de lijst

Vanmiddag even met Sylvia naar het Sterrebos geweest. Weinig beleving van vogels maar toch een Goudhaantje gezien, helaas (nog) niet op foto. En de eerste vogel van het jaar die aan de vogel ABC kon worden toegevoegd namelijk een Koperwiek, een vogel uit de Lijster familie. Nog geen super foto maar dat komt van zelf wel.