Column 2020

——————————————————————————————————————————————————-

Februari 2020, Mandarijn eend

Iedereen die wel eens bij een havezate heeft gewandeld en dan in dit geval havezate Mensinghe in Roden, zal zich ongetwijfeld afgevraagd hebben wat voor soort eend dat kleurige eendje is. Dat is het mannetje van de Mandarijn eend. Het vrouwtje is een stuk saaier van kleur, zij is grijs met een witte oog streep en een groen vlak (spiegel) achter op het lichaam.

De Mandarijn eend is een Aziatische vogel die al honderden jaren als siervogel wordt gehouden. Zij broeden in bomen en dan met name oude specht nesten. Van origine broeden zij in China en Noord Korea, maar tegenwoordig broedden is Europa ook Mandarijn eenden, alleen dat gaat het vaak om ontsnapte siervogels die zich hier prima kunnen redden in de natuur. Maar omdat ze hier niet thuis horen staan ze op de lijst van exoten. Het eerste broedgeval in Nederland werd vast gesteld in 1964.

Mandarijn eenden voeden zich voornamelijk met waterinsecten afgewisseld met plantaardig voedsel. Als het tot broeden komt leggen ze 8 tot 12 eieren die rond de 30 dagen uitgebroed worden. De jongen verlaten het nest na een dag en kunnen na 60 dagen vliegen. Mandarijn eenden zijn een kleinere eenden soort en zijn ongeveer tussen de 41 en 50 cm en wegen rond de 500 gram.

——————————————————————————————————————————————————-

Januari 2020, Merel

De Merel heeft het de laatste jaren moeilijk door het Usutu virus. Merels zijn helaas erg gevoelig voor deze virus en de sterfte onder deze soort is dan ook groot. Zelf denk ik wel eens dat het natuurlijke selectie is als er  (te) veel vogels van een soort zijn dat deze dan gevoeliger zijn voor zo’n virus. Gelukkig voor de Merel lijkt het er op dat het tij keert en de soort weer sterke vogels in de natuur heeft. Het zou toch zonde zijn als de Merel zou verdwijnen uit onze tuinen met zijn mooie zang.

Ondanks het Usutu virus is de Merel nog steeds een van de talrijkste vogels van ons land, zij vallen onder de lijster groep. Het mannetje duidelijk herkenbaar door zijn zwarte lijf met oranje snavel en oranje oog ring. Het vrouwtje daar in tegen valt veel minder op met haar bruine lijf en ligt gespikkelde borst maar niet zo sterk als bij Lijsters. Van Maart tot Juli broeden Merels en leggen 4 tot 5 eieren, die uitgebroed worden in 11 tot 15 dagen. De eieren zijn groen met kleine bruin rode vlekjes. De jongen zitten ongeveer 15 dagen in het nest tot ze kunnen uitvliegen, en worden daarna door voornamelijk het mannetje nog 2 weken bijgevoerd, omdat het vrouwtje alweer zit te broeden op de nieuwe lichting. Voedsel bestaat voornamelijk uit wormen, insecten en bessen.

Noord Europese vogels zijn trekvogels maar onze eigen Merels minder, waardoor je in de winter meer Merels kunt zien in tuinen. Merels zitten graag net als Zanglijsters hoog in een boom en zingen van daar uit hun lied. Net als Roodborstjes zijn ze weinig sociaal en jagen eigen soorten hard handig weg uit hun territorium. Aan de hand van de snavel kun je zien hoe gezond een Merel is, hoe feller oranje de snavel hoe gezonder hij is, en de vrouwtjes die reageren daar op.

——————————————————————————————————————————————————-